Câte ore trebuie să doarmă oamenii care au împlinit 40 de ani. Care este motivul
Somnul este un aspect foarte important din viața oricărui om, mai ales atunci când vine vorba despre sănătate. Dacă atunci când suntem tineri putem funcționa foarte bine chiar și cu câteva ore de somn pe noapte, când îmbătrânim lucrurile stau altfel.
Câte ore este indicat să dormim după 40 de ani
Un studiu al Universității din Cambridge și al Universității Fudan din Shangai a scos la iveală câte ore este cel mai bine să dormim după vârsta de 40 ani. În mod obișnuit este vorba despre opt ore, însă, conform studiului, ajung șapte. Aceasta ar fi durata recomandată de odihnă după vârsta de 40 de ani.
În schimb, dacă dormim mai puțin sau dacă dormim mai mult poate duce la o performanță mai slabă a funcțiilor cognitive și a bunăstării mentale. Foarte important este și cât de odihnitor este somnul.
Specialiștii au ajuns la această concluzie după ce au examinat peste jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani. Persoanele care au participat la test au fost supuși unor teste privind funcțiile și abilitățile cognitive. Mai apoi, au fost chestionați despre obiceiurile lor de somn și bunăstarea generală.
În cele din urmă rezultatele au arătat că cei care au dormit timp de șapte ore au funcționat mai bine, au avut mai multă energie și au avut mai puține simptome de anxietate și depresie.
Cei care au dormit mai puțin sau mai mult de șapte ore, specialiștii au remarcat faptul că a existat o reducere a diferitelor funcții, precum: memoria, atenția vizuală și capacitatea de rezolvare a problemelor.
Ce legătură are somnul cu sănătatea mintală
Studiul a mai arătat și cât de importantă este legătura între somn și structura regiunilor creierului responsabile cu aceste facultăți cognitive. Totodată, cercetarea identifică o asociere extrem de importantă între somn și sănătatea mintală, însă nu stabilește o relație cauză-efect.
„Nu putem afirma în mod concludent că prea mult sau prea puțin somn cauzează probleme cognitive”, explică profesorul Jianfeng Feng, „cu toate acestea analiza noastră pare să susțină această idee. Motivele pentru care persoanele în vârstă au o calitate mai slabă a somnului sunt complexe și sunt influențate de o combinație a structurii noastre genetice și a structurii creierului nostru.”
Odihna este foarte importantă în orice etapă a vieții, însă, pe parcurs ce îmbătrânim, devine din ce în ce mai semnificativă atunci când vine vorba despre sănătatea noastră.