Câte ore rezistă trandafirii, garoafele sau crizantemele fără apă. Trucuri pentru a menține florile proaspete, după ce au fost tăiate

de: Sabina Anastasia
09 03. 2024

Trandafirii, garoafele sau crizantemele sunt unele dintre florile care se oferă cel mai des în dar reprezentantelor sexului frumos în sezonul de primăvară. Câte ore pot să reziste aceste plante, după ce au fost tăiate, fără apă? Ce trucuri trebuie să aplici pentru a te bucura de coloritul lor.

În cât timp, după tăiere, are loc ofilirea florilor

În funcție de specific și de modul în care a fost îngrijită imediat după momentul tăierii, o floare poate rezista, în general, doar 2-3 ore fără apă. Ofilirea ei începe imediat după tăiere, când are contact cu aerul, în absența umidității. Totuși, procesul propriu-zis este remarcat în timp, nu instant.

Florile proaspăt tăiate sunt întotdeauna o sursă estetică deosebită în fiecare locuință. Intervalul în care sunt puse în apă însă, face o mare diferență în ceea ce privește durata menținerii lor proaspete. Pentru ca florile să reziste în forma proaspătă cât mai mult timp, au nevoie bineînțeles de apă.

Citește și: Plantarea lalelelor. Tehnica de grădinărit care le face să înflorească de mai multe ori pe an

Cât de mult pot să reziste florile tăiate fără apă

Majoritatea florilor tăiate nu pot să se mențină proaspete mai mult de câteva ore, dacă nu au parte de apă curată. Există unele soiuri de plante care pot fi mai rezistente în astfel de condiții. Este vorba despre trandafiri, garoafe și crizanteme, care pot rezista și 24 de ore fără apă.

Privarea florilor tăiate de apă după tăiere, indiferent de soiul din care fac parte, va scurta dramatic durata de viață a acestora, spun grădinarii cu experiență. Fenomenul propriu-zis este simplu de înțeles, chiar dacă ești începător în ale grădinăritului sau îngrijirii de plante.

Citește și: Cu ce să stropeşti trandafirii primăvara pentru flori ca în grădinile botanice. Aşa fac experţii, stau înfloriţi luni de zile

Cum să menții trandafirii, garoafele sau crizantemele proaspete cât mai mult timp

Pentru a menține florile proaspete imediat după tăiere, pentru un timp cât mai lung, este necesar să urmezi câteva sfaturi. Primul: dacă este posibil, taie tulpina și pune floarea în apa cu conservant. Ține-o astfel timp de câteva ore înainte de a o dărui, dacă este cazul.

Păstrează florile proaspăt tăiate, indiferent că le-ai primit sub formă de atenție sau că urmează să le dăruiești cadou, în locuri răcoroase, departe de lumina directă a soarelui și/sau de alte surse de încălzire, spun grădinarii experimentați. Este bine să menții tulpina umedă.

Umezește o cârpă din microfibră sau mai multe prosoape de hârtie și fixeaz-o în jurul tulpinii florii cu ajutorul unei benzi de cauciuc. În acest fel, vei furniza plantei umiditatea și nivelul de hidratare potrivit. Alege soiuri robuste de flori, dacă ai această posibilitate, pentru a le prelungi viața.