Câte ore poate rezista un om fără să doarmă. Recordul mondial: 11 zile și 25 de minute fără somn

de: Anca Lupescu
30 03. 2023

Durata maximă pentru care un om poate să rămână treaz fără să adoarmă poate varia în funcție de mai mulți factori, precum vârsta, sănătatea, nivelul de stres, medicația și alți factori individuali. Dar câte ore poate rezista un om fără să doarmă? Probabil că studenții și-au pus această întrebare în sesiune.

Câte ore poate rezista un om fără să doarmă

În general, cercetările arată că majoritatea oamenilor nu pot să rămână treji mai mult de 48 de ore fără să aibă efecte negative asupra sănătății și performanței cognitive. 

După această perioadă, pot apărea simptome precum halucinații, confuzie, scăderea capacității de concentrare și alte probleme cognitive. În plus, lipsa de somn poate afecta sistemul imunitar și poate crește riscul de boli și afecțiuni cronice.

Experimentele care implică lipsa totală a somnului sunt rare și nerecomandate din punct de vedere medical, deoarece pot fi periculoase pentru sănătate. Prin urmare, este important pentru oameni să mențină un program de somn adecvat pentru sănătatea generală. 

Citește și Cât timp poate trăi un om fără mâncare? Ce se întâmplă, de fapt, în corpul nostru când nu mâncăm

Record mondial. Un om a stat 11 zile și 25 de minute fără somn

În 1963, Randy Gardner, pe atunci în vârstă de 17 ani, a decis să vadă cât timp poate rezista fără să doarmă, ca parte a unui proiect de știință. 

A ajuns să stabilească un record mondial – a rezistat 11 zile și 25 de minute fără să doarmă.

El va deține pentru totdeauna acest record, deoarece Cartea Recordurilor Guinness a eliminat această categorie, pentru că lipsa somnului este foarte periculoasă. 

Mulți oameni s-au întrebat de ce avem nevoie de somn și, deși este una dintre cele mai de bază funcții ale corpului nostru, încă nu știm exact de avem nevoie să dormim.

Un expert în medicina comportamentală a somnului spune că este un proces absolut vital.

„Somnul joacă un rol vital în bunăstarea noastră fizică, cognitivă și mentală. În timpul somnului au loc procese de refacere de care avem nevoie pentru a rămâne sănătoși”.

Citește și: De ce trebuie să dormi și cât, în funcție de vârstă: beneficiile somnului

Persoane diferite au nevoie de durate diferite de somn pentru a rămâne sănătoase și în timp ce unii tolerează bine privarea de somn, alții pot avea efecte cu adevărat periculoase pentru organism.

Este posibil să experimentezi simptome mai devreme sau mai târziu decât alte persoane. Când vine vorba de privarea de somn, ascultarea corpului este mai importantă decât urmărirea ceasului.

Ce se întâmplă dacă stai 24 de ore fără somn?

Este destul de greu să treci prin viață fără să fii treaz vreodată 24 de ore la rând. Fie că ești student, muncești din greu sau faci o călătorie lungă, ori doar îți place să petreci, este foarte probabil să fi stat 24 de ore fără să dormi.

Să nu dormi 24 de ore nu va avea un efect pe termen lung asupra sănătății tale, dar are o mulțime de consecințe negative pe termen scurt.

A petrece 24 de ore fără somn este comparabil cu a avea un conținut de alcool în sânge de 0,1%, ceea ce nu îți permite să te urci la volan.

Simptomele sunt foarte asemănătoare cu starea de ebrietate:

  • Reducerea timpului de reacție.
  • Vorbire și gândire încețoșată.
  • Afectarea judecății și a procesului de luare a deciziilor.
  • Diminuarea memoriei și a atenției.
  • Iritabilitate.
  • Vedere, auz și coordonare mână-ochi deteriorate.
  • Tremurături și tensiune musculară.

Dar un alt lucru care se întâmplă atunci când nu dormi timp de 24 de ore este o creștere a hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina. Corpul încearcă să compenseze oboseala pe care o resimți.

Pentru fiecare oră în plus pe care o petreci fără să te odihnești, efectele secundare ale lipsei de somn devin mai grave.

Citește și: Ora la care te trezești arată cât de inteligent ești: ce au descoperit specialiștii

Ce se întâmplă dacă stai 36 de ore fără somn?

Din nou, în timp ce persoane diferite experimentează privarea de somn în moduri diferite, să stai 36 de ore fără să dormi nu este deloc în regulă.

Impactul fizic este mai mare asupra sănătății. Vor exista niveluri mai ridicate de markeri inflamatori în sânge.

Lipsa somnului timp de 36 de ore pune un stres considerabil asupra corpulu. 

De la dezechilibre hormonale la un metabolism încetinit, dai totul peste cap. Toate efectele secundare pe care le-ai experimentat până în acest moment se vor intensifica și poți avea fluctuații ale dispoziției, atenției, temperaturii corporale și apetitului.

Citește și: Secretul pentru o viață lungă, somnul: concluzia cercetătorilor care ar trebui să te sperie

Ce se întâmplă dacă stai 48 de ore fără somn?

În momentul în care ai stat 48 de ore fără somn, este probabil să te confrunți cu microsomn. Microsomnul este un reflex de protecție din partea creierului nostru, unul de care suntem rareori conștienți. În cazul microsomnului, creierul te forțează să adormi, mai mult sau mai puțin, „deconectându-te” pentru un scurt moment.

Acest fenomen involuntar poate dura până la 30 de secunde. Când se termină, este posibil să nu știi că s-a întâmplat vreodată. Sau e posibil să te trezești dezorientat.

Dar microsomnul este, de asemenea, periculos. Dacă ai adormit în timp ce conduci sau faci alte activități în care ai nevoie de atenție, ai putea să te rănești pe tine sau pe alții.

Ce se întâmplă în corp, de fapt, dacă nu te odihnești suficient

Lipsa de somn poate avea o serie de efecte negative asupra organismului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Iată câteva dintre cele mai frecvente efecte:

Oboseală și iritabilitate: Unul dintre cele mai imediate și vizibile efecte ale lipsei de somn este oboseala și iritabilitatea. Atunci când nu dormim suficient, ne putem simți moleșiți, morocănoși și ne este greu să ne concentrăm.

Tulburări cognitive: Somnul este esențial pentru funcția cognitivă, iar lipsa somnului ne poate afecta capacitatea de a gândi clar, de a fi atenți și de a lua decizii. Acest lucru poate îngreuna performanța la locul de muncă sau la școală.

Citește și: Lipsa de somn te face să mănânci mai mult a doua zi

Risc crescut de accidente: Lipsa somnului poate crește, de asemenea, riscul de accidente, în special în timp ce conduci vehicule sau folosești utilaje grele. Acest lucru este din cauza faptului că lipsa somnului poate afecta timpul de reacție, luarea deciziilor și coordonarea mână-ochi.

Sistem imunitar slăbit: Somnul este important pentru un sistem imunitar sănătos, iar lipsa somnului poate slăbi apărarea organismului nostru împotriva bolilor și afecțiunilor.

Risc crescut de probleme cronice de sănătate: Lipsa de somn pe termen lung a fost legată de o serie de probleme cronice de sănătate, inclusiv obezitate, diabet, hipertensiune arterială și boli de inimă.

Probleme de sănătate mintală: Lipsa de somn a fost, de asemenea, legată de un risc crescut de depresie, anxietate și alte probleme de sănătate mintală.

Ciftește și: Sănătate mintală, în declin, la nivel mondial: suntem din ce în ce mai nefericiți, iar asta se vede cu ochiul liber

Creștere în greutate: Nu doar pentru că mănânci mai mult, fiind treaz sau ai nevoie de mai multă energie, dar metabolismul încetinează odată ce nu te odihnești. La fel ca toate funcțiile corpului, acesta funcționează mult mai lent. Arderile sunt mai lente, la fel și digestia. De asta toți nutriționiștii menționează că trebuie să ai un somn de minim 7 ore pe noapte ca dieta să funcționeze. 

În general, a dormi suficient este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală și este important să ne asigurăm că ne odihnim cât mai mult pentru a rămâne sănătoși și fericiți.