Câte minute trebuie să fierbi găluștele, de fapt. Secretul celor mai iscusiți bucătari pentru a ieși moi
Nici ție nu îți ies găluștele pentru supă perfecte? Playtech Știri îți prezintă secretele celor mai experimentați bucătari pentru acest fel de mâncare. Află în rândurile de mai jos câte minute trebuie să lași găluștele să fiarbă pentru a ieși moi.
Câte minute trebuie să fierbi găluștele
Românii sunt mai iubitori de supe. Una dintre cele mai consumate astfel de mâncăruri este supa cu găluște. Nu este deloc greu de preparat, însă gospodinele care nu au foarte multă experiență în bucătărie acuză că găluștele ies fie prea tari, fie prea lichide. Playtech Știri îți arată care sunt secretele bucătarilor iscusiți pentru ca găluștele să iasă moi.
Să vorbim mai întâi despre ingredientele cu care prepari găluștele. Ai nevoie doar de ouă și griș. Cei mai experimentați bucătari spun că nu este bine să folosești bicarbonat de sodiu, praf de copt sau alți agenți de afânare, fiindcă produsul final nu va fi deloc moale, dimpotrivă.
Ai grijă și la cantitatea ingredientelor pe care le folosești: ouăle fără coajă trebuie să cântărească exact cât grișul. Dacă pui prea mult ou, găluștele se vor dezintegra în supă. Dacă pui prea mult griș, vor ieși prea tari. Pentru început, compoziția pentru găluște va ieși un pic moale, motiv pentru care trebuie lăsată deoparte 10 sau 15 minute.
Un alt secret pentru a găti supă cu găluște moi are de-a face cu timpul de fierbere al acestora. Găluștele nu trebuie lăsate mult timp la fiert, ci doar 10 minute. Se adaugă la final, când supa este aproape gata, și se așteptă până când acestea se ridică la suprafață. Trebuie doar să le stropești cu apă rece ulterior. Vor ieși perfecte!
Cum prepari supă cu găluște din griș
Ingrediente pentru supă:
- 1/2 jumătate de pui sau aripi, spinări, gât, pulpă cu os;
- 2 cepe;
- 2 morcovi;
- 1 rădăcină păstârnac;
- 1 rădăcină pătrunjel;
- 1 felie groasă de țelină;
- sare, piper;
- pătrunjel verde tocat.
Ingrediente pentru găluște:
- 2 ouă medii;
- 65 grame de griș.
Mod preparare supă cu găluște:
- Se spală bucățile de pui și se pun la fiert într-o oală cu aproximativ 3 litri de apă rece.
- Se curăță, se spală și se toacă legumele în robotul de bucătărie sau sub formă de bucățele, în funcție de preferințe.
- Se spumează apa, când dă în clocot, însă nu se schimbă.
- Se adaugă legumele tocate în apă, alături de sare și piper.
- Se lasă supa la fiert aproximativ 30 de minute.
- Se prepară găluștele de griș, amestecându-se ingredientele menționate mai sus, și se lasă deoparte pentru 15 minute.
- Se ia jumătate de lingură din compoziția pentru găluște și se pune în supă.
- Se repetă pasul anterior până când compoziția pentru găluște s-a terminat.
- Se lasă supa la fiert încă 10 minute, până când găluștele se ridică la suprafață.
- Se stropesc găluștele cu apă rece, apoi se închide flacăra de la aragaz.
Supa cu găluște se poate servi la masă imediat după ce s-a răcit puțin. Poți presăra deasupra ei pătrunjel verde tocat, pentru un plus de aromă. Dacă este nevoie, poți adăuga și sare, și piper. Poftă bună!