Este un preparat tradițional, savurat de generații întregi de români, gospodinele din fiecare regiune a țării având propria variantă a rețetei. Dacă vrei să îți încânți papilele gustative cu o mâncare făcută ca la mama sau ca la bunica acasă, nu trebuie decât să ții cont de câteva sfaturi. Află câte minute trebuie prăjită carnea pentru tocăniță, de fapt.
Când vrei să îți răsfeți familia sau musafirii cu un preparat delicios, care să le amintească de gustul mâncării făcută de mame sau de bunici, probabil cea mai bună variantă este tocaniță. Fiecare zonă din țară are propria rețetă, ingredientele diferă de la gospodină la gospodină, însă toate variantele au un numitor comun, acesta fiind secretul unui rezultat delicios.
Înainte să ajungem la sfaturile legate de modul de preparare, trebuie să stabilim lista de ingrediente pentru tocăniță. Vei avea nevoie de:
Citește și: Tocăniță de vițel în sos cremos de ceapă. Masa de prânz cu doar 3 ingrediente?
Secretul unei tocănițe reușite este „bifat” chiar în primul pas al preparării: câte minute se prăjește carnea. După ce se încinge bine uleiul din tigaie, se pun în vas bucățile de carne. Acestea se lasă pe foc nu mai mult de cinci sau șapte minute, amestecând de multe ori, până devin aurii. Se scot apoi din tigaie și se pun deoparte.
În tigaie se mai pune o lingură de ulei și se pun usturoiul, ceapa, cartofii și morcovii tăiați cuburi. Se acoperă vasul cu un capac și se gătește la foc mic timp de 10 minute, până când legumele se înmoaie.
Se adăugă bucățile de carne prăjită, făina, boiaua de ardei, vinul, sarea și piperul – în funcție de preferințe – și se amestecă totul bine. La final, se adaugă cimbrul și se amestecă iar. Se pune din nou capacul și se lasă la fiert pe foc mic în jur de jumătate de oră.
După ce trec cele 30 de minute, se pune și smântâna și se amestecă iar. După încă cinci minute, sosul ar trebui să devină gros, semn că tocănița este gata.
Citește și: Cât timp se păstrează ciorba sau tocăniţa în frigider. Trucuri pentru a rezista mai mult timp