Câte calorii conțin 100 g de șorici de porc. O să te gândești de două ori înainte să îl mănânci

de: Stan Nicu
22 11. 2022

Mai este puțin și vine Crăciunul, astfel că românii se vor conforma tradițiilor și vor tăia porcul. Cei mai mulți așteaptă să mănânce tradiționalul șorici, însă se vor gândi de două ori înainte după ce vor afla câte calorii are doar 100 de grame de astfel de aliment.

Totul despre șorici. Ce valori nutriționale are deliciosul aliment

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași mari, astfel că mulți dintre români au început să se gândească deja la pomana porcului sau la deliciosul șorici.

Probabil că în acest an, din cauza scumpirilor, foarte mulți români vor mânca de Sărbători șorici cumpărat din magazine, neavând bani să își permită un porc.

Cum se poate mânca șoriciul

Șoriciul poate fi servit proaspăt cu sare, prăjit sau fript, după preferințe, iar în perioada sărbătorilor este mâncat fără rețineri. În acest context, nutriționiștii vin cu informații care îi vor face pe mulți să micșoreze drastic porția de șorici.

Conform experților, nu este indicată o cantitate mai mare de 50 de grame de șorici. Astfel, Departamentul pentru Agricultură al SUA a făcut un studiu asupra acestui delicios aliment și a anunțat valorile nutriționale pentru 100 de grame de produs:

-Magneziu – 11 mg
-Fosfor – 85 mg
-Potasiu – 127 mg
-Calorii – 544 kcal
-Proteine – 61,3 g
-Grăsimi – 31,3 g
-Carbohidrați  – 0
-Fibre – 0
-Calciu – 30 mg.

Șoricul nu are carbohidrați

Pentru că nu conține deloc carbohidrați, șoriciul este potrivit într-o dietă low carb sau în dieta ketogenică. De asemenea, experții mai avertizează că șoriciul din comerț poate conține o cantitate mare de sare, condiment asociat cu riscuri pentru sănătate.

Se cunoaște faptul că o dietă bogată în sodiu poate crește tensiunea arterială, riscul de boli de inimă, de accident vascular cerebral, precum și boli de rinichi.

Șoriciul are grăsimi saturate

În plus, circa jumătate din cantitatea totală de lipide din șorici este reprezentată de grăsimile saturate. Astfel, experții în sănătate anunță că consumul regulat de șorici, asociat cu o dietă bogată în grăsimi saturate poate duce la creșterea nivelului de colesterol.

Nivelul colesterolului fiind mare se poate ajunge la riscul apariției bolilor de inimă, precum și a diabetului de tip 2, mai anunță experții în sănătate.

Șoriciul conține colagen

De asemenea, deliciosul șorici conține proteine, iar o parte dintre acestea sunt, de fapt, colagen.

Colagenul este o proteină care se regăsește în oase (în special în oasele de vită, dar și în cele de găină sau curcan), în carne sau piele (piele de pui, șorici).

Colagenul are rol în regenerarea celulară și a țesuturilor conjunctive, oferă elasticitate pielii și ajută la vindecarea și cicatrizarea rănilor.