Câtă sare se pune la sarmale, de fapt. Marea greșeală pe care o fac multe gospodine

de: Andreea Vînătoru
22 11. 2022

Având în vedere că mai sunt doar câteva săptămâni până la Crăciun, gospodinele au început deja să-și facă planuri pentru pregătirea mesei tradiționale de sărbători. Se știe că de pe mesele românilor nu lipsesc sarmalele, însă câți dintre noi știu câtă sare se pune la sarmale? În materialul care urmează, vă arătăm pas cu pas cum să prepari sarmalele pentru a ieși delicioase și gustoase.

Câtă sare se pune la sarmale

Cu toate că ne aflăm în perioada Postului Crăciunului, când se pregătesc doar mâncăruri de post, gospodinele se gândesc deja ce mâncăruri savuroase să pregătească pentru mesele tradiționale în familie. An de an, sarmalele sunt vedetele meselor festive în perioada sărbătorilor de iarnă.

Sarmalele se numără printre bucatele cele mai apreciate de către români din toate zonele ţării. Deși se prepară relativ repede, nu multe gospodine știu câtă sare se pune la sarmale. Așadar, vă arătăm câteva trucuri pentru a pregăti cele mai bune sarmale pentru masa de Crăciun.

Înainte de a pregăti sarmalele, trebuie să țineți cont de anumite reguli. De obicei, cele mai gustoase sarmale sunt cele făcute din carne de porc și fierte în oala de lut.

Atenție mare la cantitatea de sare pe care o adăugați

O regulă pe care o respectă majoritatea gospodinelor este aceea de a amesteca carnea de porc tocată cu ceapa călită și orezul, într-o tigaie cu puțin ulei încins.

Un alt truc la realizarea sarmalelor constă în spargerea unui ou în compoziția de carne, orez și legume. În acest mod, compoziția va fi mai legată și nu se desface în timpul fierberii.

Mare atenție, însă, și la sare! De regulă, foile de varză murată de la sarmale sunt sărate, de aceea trebuie spălate bine și puse puțin la desărat.

Câtă sare se pune la sarmale

Drept urmare, atunci când preparați sarmalele, mare atenție câtă sare puneți în amestec, pentru că s-ar putea să iasă prea sărate dacă adăugați mai multă. Pentru a nu avea surprize la final, este bine să lăsaţi varza murată puţin în apă rece, pentru a mai ieşi din sare.

Rețetă sarmale tradiționale în foi de varză murată

Sarmalele în foi de varză nu lipsesc de pe mesele de sărbătoare ale românilor. Cele mai delicioase sărmăluțe  sunt cele cu carne tocată de porc (sau mix porc-vită), învelite în foi subțiri de varză murată. Pentru un plus de savoare, multă lume adaugă și kaiser, ciolan afumat, cârnați sau costiță. Mai jos îți arătăm rețeta tradițională de sarmale în foi de varză murată.

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată de porc (mai grasă)
  • 1 ceapă medie tocată
  • 50 g orez
  • 2 linguri de ulei
  • sare, piper
  • cimbru uscat, puțină boia dulce (paprika)
  • 2 verze murate medii
  • 250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau cârnați proaspeți afumați)
  • crenguțe de cimbru uscat
  • 500 ml suc gros de roșii
  • 1 foaie de dafin (opțional).

Mod de preparare:

Prima dată se desface varza în foi, se spală și se lasă la desărat, dacă este nevoie. Apoi se curăță de cotoare și se pun deoparte foile care arată cel mai bine. Foile de varză care nu sunt bune de umplut se toacă.

Într-o tigaie încinsă cu ulei se pune ceapa tocată mărunt, se adaugă orezul spălat bine în apă caldă şi scurs, se călesc împreună pentru 1-2 minute amestecând continuu. Apoi se adaugă 2-3 linguri de pastă de roșii şi se stinge totul cu un pahar de apă. Totul se lasă la fiert până când orezul se umflă, iar sosul începe să scadă.

Se lasă apoi la răcit, după care acest amestec se combină cu carnea tocată, sare, piper, cimbru, boia dulce.

Apoi se trece la asamblarea sarmalelor. Se umple fiecare foaie de varză cu câte o linguriţă de compoziţie şi se rulează uşor sarmalele, astfel încât să nu se desfacă la fiert. Varza tocată se amestecă cu puțin ulei și condimente și se adaugă deasupra sarmalelor.

Într-o oală cu fundul mai gros, se aşază mai întâi un strat de varză tocată, apoi se aranjează sarmalele în straturi, în formă de cerc. Deasupra se pune restul de varză tocată și afumătura. Se toarnă 2-3 pahare cu apă încălzită, se acoperă oala cu un capac și se lasă la fiert la foc mic.

Sarmalele în foi de varză murată se lasă la fiert aproximativ 3 ore, iar din când în când se mai verifică, pentru a nu se arde. Când sunt fierte, ele se mai dau câteva minute la cuptor, pentru a se rumeni frumos. Se servesc cu mămăliguță, smântână și ardei iute. Poftă bună!