Câtă sare se pune de fapt la varza murată. Secretul ține de kilogramele butoiului
Câtă sare trebuie să pui la varza murată? Există o cantitate potrivită care să o facă perfectă la gust. Secretul ține de kilogramele butoiului pe care îl folosești în acest proces. Ce trebuie să faci?
Secretul pentru o varză murată perfectă: câtă sare trebuie să pui
Românii preferă deseori să consume murături, iar printre preferate se numără varza murată și gogonelele. Deși pare simplu să pui câteva legume la fermentat, nu este deloc așa pentru că trebuie să ai grijă de anumite detalii.
Varza pusă la murat este o tradiție de toamnă a gospodinelor din România. Dacă nu știi să să o pui bine peste toamnă, ea se înmoaie sau se întărește cu mult prea tare ori are un gust prea spru și ajungi în cele din urmă să nu o poți consuma.
Sarea mare este piedica și cantitatea pe care alegi să o pui în butoi, spun specialiștii. Exemplu: la 20 de verze cu frunze subțiri pune în butoi 8 legături de cimbru uscat, 15 crenguțe de mărar uscat, 3-4 pliculețe de boabe de pper, 1.5 kg de sare mare și opțional boabe de porumb, boabe de muștar, bucăți de mere sau gutui și hrean.
Verzele trebuie scobite de cotor, ulterior făcută o gaură în care trebuie să pui sarea. Pune condimentele pe fundul butoiului, iar mai apoi așează fiecare varză în parte, una lângă cealaltă. Printre verze mai adaugă condimente și pune la final apă. Închide butoiul și ține-l așa preț de maximum trei zile și apoi poți să-l deschizi.
Sfaturi de la specialiști
„Un aspect foarte important, pe care multă lume îl neglijează, este alegerea verzei pentru murat. Aceasta trebuie să fie varză de toamnă, cu frunza mai fină, mai subţire decât cea de vară.
Căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele să fie ferme şi neatacate de boli sau de insecte. Nu trebuie să uitaţi că vasul este esenţial pentru ca varza să iasă cum trebuie, căci va sta acolo luni bune.
Eu recomand să se folosească o soluţie de apă fierbinte şi bicarbonat de sodiu. Este indicat să păstraţi 2-3 verze mai mici pentru a le adăuga după câteva zile, căci varza pusă la murat se strânge, deci mai rămâne loc şi de ele”, rezumă specialistul Gina Bradea alegerea materiei prime, conform adevărul.ro
Truc util: pune busuioc pe fundul butoiului și 2-3 bucăți de sfeclă roșie pentru a putea preveni băloșirea verzei. În felul acesta vei avea în butoiul cu varză doar foarte bună de servit pentru oaspeți.