Câtă sare are, de fapt, o felie de pâine. Te vei gândi de două ori înainte să o mănânci de acum

de: Ioana Bucur
31 03. 2023

Cu toate că este un aliment pe care am putea să îl preparăm singuri, acasă, cei mai mulți aleg să îl cumpere din comerț. O cercetare recentă a făcut însă o descoperire ce i-ar putea face pe unii să se răzgândească. Află câtă sare are, de fapt, o felie de pâine.

Câtă sare are, de fapt, o felie de pâine

„Consumul excesiv de sare dăunează grav sănătății”, este un mesaj pe care l-au auzit, cel puțin o dată, aproape toți românii. Oricât de gustoasă face mâncarea, efectele negative pe care le are asupra organismului nu pot fi ignorate.

Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății au dezvăluit că în jur de 99% dintre adulții din toată lumea depășesc zilnic maximul recomandat de sare, adică cinci grame.

Nu mulți ar fi bănuit că un aliment destul de bogat în sare este pâinea. O cercetare făcută recent de compania Action on Salt a scos la iveală faptul că o singură felie de pâine de la un anumit producător conține de aproape două ori mai multă sare decât o porție de cartofi prăjiți de la un celebru lanț de restaurante fast-food.

Cei de la Action on Salt au analizat 242 de tipuri de pâine feliată din magazine, scopul cercetării fiind de a verifica dacă acestea îndeplinesc obiectivul pentru 2024 – 1,01 g de sare la 100g de pâine. În jur de 11% au depășit pragul.

Pe primul loc, deci cea mai sărată, a fost pâinea Hovis, cu un conținut de 1,48 grame de sare la 100 de grame de produs. Cu alte cuvinte, o singură felie conține în jur de 0,83 grame de sare, aproape dublu față de o porție mică de cartofi prăjiți de la un restaurant fast-food (0,44 grame).

Te-ar putea interesa și: Cu ce aliment poţi înlocui pâinea. Are foarte puţine calorii şi ține de foame, spune Mihaela Bilic

Ce spun reprezentanții companiei

Podiumul a fost completat de pâinea Crosta (1,3 grame de sare la 100 de grame de produs), Chleb Baltonowski (1,3 grame la 100 de grame de produs) și Hovis Granary (1,28 grame la 100 de grame de produs).

„Pâinea este cea mai mare sursă de sare din alimentația noastră. Chiar și cele mai mici reduceri de sare ar avea un efect uriaș pentru sănătatea noastră.

Acesta este motivul pentru care avem nevoie urgentă ca marile companii de pâine să își dubleze eforturile de a reduce și mai mult sarea și de a face din reducerea acesteia o prioritate”, a declarat nutriționista la Action on Salt, Sheena Bhageerutty, potrivit The Sun.

Un reprezentant al companiei Hovis a declarat că a fost deja redusă cantitatea de sare folosită în produsele sale:

„În ultimii 20 de ani, Hovis a redus în mod activ nivelurile de sare din produsele sale, datele furnizate de Action on Salt confirmând această reducere notabilă în timp. Marea majoritate a gamei noastre este pe deplin conformă cu obiectivele actuale de sare.

Cele trei produse Hovis pe care Action on Salt le-a evidențiat ca depășind țintele voluntare de sare sunt Cob, care fac parte din gama noastră premium de inspirație artizanală Hovis 1886, dezvoltată pentru a oferi un gust și o varietate excepțională pentru acele ocazii speciale pentru care sunt cumpărate.”

Te-ar putea interesa și: Programul de mese pe care îl are un dietetician celebru. La ce ore mănâncă în fiecare zi