Câtă făină se pune în aluatul de clătite, de fapt. Greșeala pe care o fac milioane de gospodine

de: Corina Oprea
10 09. 2023

Clătitele reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite preparate, pentru care nu ai nevoie de prea multă îndemânare. Totuși, trebuie să respecți câteva reguli dacă vrei să iasă perfecte, ca la carte. Importantă este cantitatea de făină pe care o adaugi în compoziție, ca să nu iasă cocoloașe.

Cantitatea exactă de făină pentru clătite

Clătitele sunt considerate a fi unul dintre cele mai îndrăgite deserturi, care se pregătesc rapid și fără prea multe ingrediente. Nu ai nevoie de multă experiență ca să pregătești o porție de clătite, doar de puțină îndemânare și poftă de gătit.

Ingredientele premium sunt cheia unui preparat perfect, dar mai ales cantitatea lor. Este foarte important câte linguri de făină se pun în aluatul clătitelor pentru a evita cocoloașele, ce sunt extrem de deranjante.

Pentru a obține compoziția perfectă, trebuie să te asiguri că nu uiți să pui și apă minerală.

Dacă vrei să faci o porție mare de clătite, vei avea nevoie de 400 de grame de făină. Asigură-te că o cerni înainte și scapi de orice urmă de mizerie. Pentru început, pune în aluat doar patru linguri și omogenizează bine, apoi restul pune-l treptat.

Untul topit are și el un rol important în această rețetă, pentru că le face mai moi și pufoase. Tot ce trebuie să faci este să amesteci totul cu un tel, apoi să torni untul și apa minerală, iar mai apoi restul de făină.

Trucuri pentru cele mai bune clătite

Dacă doriți clătite mai subțiri și mai delicate, puteți folosi mai puțină făină, ceea ce va duce la o textură mai ușoară și aerată. Pe de altă parte, dacă preferați clătitele mai consistente și mai groase, puteți adăuga chiar și praf de copt.

Citește și: Câte ouă se pun în clătite. Reţeta e simplă, aşa ies fine şi gustoase

Calitatea făinii poate face o diferență semnificativă în gustul și textura clătitelor. Încercați să utilizați făină albă premium, iar pentru un plus de nutrienți, puteți opta pentru făină integrală.

Ouăle proaspete vor face clătitele mai pufoase. Pentru a evita clătitele tari, amestecați doar până când ingredientele uscate sunt bine încorporate în cele lichide.

Lăsați aluatul să se odihnească timp de aproximativ 10-15 minute înainte de gătit. Acest lucru permite făinii să absoarbă lichidul și va duce la clătite mai pufoase.

Nu ezitați să adăugați ingrediente suplimentare în aluat, cum ar fi bucăți de ciocolată, fructe, nuci sau vanilie, pentru a da un gust inconfundabil clătitelor.