Câtă drojdie se pune la un kilogram de făină pentru cozonac. Aşa te asiguri că va creşte frumos

de: Andreea Vînătoru
01 05. 2024

Sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi, iar gospodinele au început deja să se pregătească pentru a pune pe masă cele mai delicioase preparate. Cozonacii sunt nelipsiți de la masa de Paște, dar multe gospodine nu știu câtă drojdie se pune la un kilogram de făină pentru a-i prepara. Iată ce spun specialiștii în gastronomie!

Câtă drojdie se adaugă la un kilogram de făină pentru cozonaci

Pregătirea cozonacului pentru Paște implică respectarea unor reguli importante. Cozonacul este un desert adorat de toți românii, iar prepararea lui dă de multe ori bătăi de cap gospodinelor. Pentru a obține un cozonac savuros, crescut bine și aerat, este musai să țineți cont de anumite sfaturi din partea specialiștilor în bucătărie.

Așa vor ieși mari și pufoși

Regula de aur pentru un cozonac perfect este adăugarea drojdiei. Cantitatea acestui ingrediente este esențială pentru creșterea cozonacului. Așadar, experții recomandă folosirea a 7 grame de drojdie uscată sau 25 de grame de drojdie proaspătă la fiecare 500 de grame de făină. Drept urmare, pentru un kilograme de făină se folosește 50 de grame de drojdie proaspătă. De precizat că nu trebuie să exagerați cu drojdia, iar cozonacul nu va ieși așa cum trebuie.

În plus, pentru un cozonac delicios și pufos, toate ingredientele ar trebui să fie la temperatura camerei. În acest fel, aluatul va fi frământat corect și va crește la dimensiunea potrivită.

Vezi și: Cozonac fără frământare, rețeta pentru începători. Nicio gospodină nu dă greș, iese pufos și cu un gust divin 

Aluatul trebuie lăsat la dospit 1-2 ore

Un alt aspect important pentru reușita aluatului de cozonac este respectarea timpului de dospire. Gospodinele cu experiență știu că aluatul necesită o dospire de aproximativ două ore, înainte de a-l introduce în cuptorul electric.

Și atunci când adăugați umplutura pentru cozonac, asigurați-vă că nu depășiți 25% din cantitatea totală a aluatului. La cozonacii împletiți, rulați aluatul strâns și transferați-l în tavă, umplând tava doar pe jumătate pentru a evita depășirea tăvii în timpul coacerii. De asemenea, pentru ca cozonacul să nu plesnească, înainte de a-l pune la cuptor, dă cu apă rece pe suprafața acestuia, cu o pensulă.