Câtă ceapă se pune la zacuscă, de fapt. Gospodinele din Moldova îşi dezvăluie secretul

de: Sabina Anastasia
11 08. 2023

Rețeta tradițională de zacuscă reprezintă o combinație de gogoșari, ardei, vinete, roșii sau pastă de roșii. Una dintre cele mai comune probleme semnalate de gospodine are legătură cu cantitatea de ceapă adăugată. Româncele din Moldova au dezvăluit cum procedează pentru a obține un preparat gustos.

Câtă ceapă se pune la zacuscă

Dacă nu ai preparat niciodată zacuscă după rețeta din Moldova, îți recomandăm să ieși din zona ta de comfort și să o faci. Aroma acestui fel de mâncare va fi perfectă. Amestecul pe care îl vei obține va putea fi consumat pe timp de iarnă, dar nu numai, pe felii de pâine proaspătă sau ca aperitiv.

Rețeta tradițională de zacuscă presupune folosirea mai multor legume din grădină sau de la piață, ce trebuie să fie coapte. Majoritatea gospodinelor se confruntă cu următoarea dilemă: câtă ceapă trebuie adăugată în combinația de legume? Iată răspunsul!

Gospodinele din Moldova recomandă ca, la fiecare 25 de gogoșari sau ardei grași, să fie folosit 1 kilogram de ceapă. Leguma trebuie tocată mărunt și adăugată în mixul de legume, pentru a obține un rezultat demn de cărțile de bucate. Va fi savuros!

În rândurile de mai jos, Playtech Știri îți explică de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara zacuscă după rețeta tradițională moldovenească, dar și ce pași trebuie să urmezi. Toată lumea va fi mulțumită de preparatul final, dacă vei respecta indicațiile gospodinelor.

Rețetă moldovenească simplă

Ingrediente:

  • 25 gogoşari;
  • 25 ardei graşi;
  • 1 kg ceapă;
  • 10 vinete mari;
  • 1 kg morcovi;
  • 2 kg roşii;
  • 1 litru ulei;
  • 3-4 foi dafin;
  • 1 linguriță piper boabe.

Mod de preparare:

  1. Se coc la flacără medie gogoşarii, ardeii şi vinetele, se curăță și se lasă la scurs.
  2. Se spală și se toacă mărunt ceapa, se pune la călit la flacără mică, în ulei, până devine translucidă.
  3. Se toacă gogoșarii, ardeii, vinetele și roșiile.
  4. Se dau morcovii pe răzătoarea mică și se lasă 10 minute la înăbușit în uleiul fierbinte, cu vasul acoperit.
  5. Se pun toate ingredientele într-un vas de bucătărie mare, preferabil emailat.
  6. Se dă zacusca la cuptor, cu grijă să fiarbă mocnit.
  7. Se potrivește zacusca de sare, după ce a scăzut bine.
  8. Se adaugă foile de dafin și piperul, după care se toarnă zacusca fierbinte în borcane.
  9. Se leagă borcanele cu celofan la gură și se lasă în cuptorul cald, fără foc, până a doua zi.

Zacusca pentru iarnă este gata. Recomandat e ca borcanele să fie depuse într-un spațiu răcoros și întunecat, de preferință în cămară sau în beci.