Câtă carne se pune la 100 de sarmale. Greșeala gospodinelor care strică preparatul
Odată cu apropierea sezonului rece, gospodinele pun la punct rețetele pentru cele mai gustoase sarmale. De aceea, verzele se pun la murat, iar carnea tocată se pregătește cu simț de răspundere. Iată greșeala pe care o fac aproape toate româncele, atunci când gătesc sarmale. E esențial să ții cont de anumite sfaturi.
Ce cantitate de carne trebuie să pui la 100 de sarmale
Cu siguranță ai observat că sarmalele au diferite mărimi, în funcție de zona țării în care sunt preparate. În consecință, cantitatea de carne folosită pentru umplerea sarmalelor depinde de dimensiunea acestora.
De exemplu, în Moldova se fac cele mai mici sarmale, cât un deget mic de la o mână, spre deosebire de zonele din Oltenia și Ardeal, unde sarmalele sunt mai mari, de obicei cât frunza de varză sau aproximativ 8-10 cm.
Experții în arta culinară susțin că, pentru o sărmăluță medie, este recomandat să pui aproximativ 30 de grame de umplutură (carne+orez+ceapă), iar dacă prepari sarmale de dimensiuni mici, atunci este suficient să pui 15-20 de grame de umplutură.
Mai exact, gospodinele care vor să prepare 100 de sarmale, trebuie să se decidă, în primul rând, asupra dimensiunii sarmalelor pe care le vor pregăti. De obicei, pentru 70-100 de sarmale medii, este suficient să folosești un kilogram și jumătate de carne de porc.
Citește și Secretul celor mai bune sarmale cu carne sau de post. Condimentul care face diferența
Cum se cântărește carnea pentru sarmale
După ce ai stabilit exact ce cantitate de carne vrei să pregătești pentru cele 100 de sarmale, este important să știi cum să cântărești carnea. Nimic mai simplu. Tot ce trebuie să faci este să pui carnea pe cântar, după ce ai curățat-o de pe oase. Atenție, 1,5 kilograme de carne se calculează cu tot cu grăsime.
Pentru a obține sarmale cât mai gustoase, marii chefi bucătari îți recomandă să pui o cantitate optimă de orez în amestecul de carne. Dacă vei pune prea puțin orez, atunci sarmalele vor ieși mult prea tari. Totuși, trebuie să știi că orezul își mărește dimensiunea la fiert aproximativ de 4 ori.
Gospodinele iscusite știu că orezul trebuie să reprezinte circa 10% din cantitatea de carnea folosită pentru sarmale. Prin urmare, dacă ai pus 1kg de carne, vei pune 100 de grame de orez, iar dacă ai folosit 1.5 kg de carne la 100 de sarmale, vei pune aproximativ 150 de grame de orez.