Câtă cafea trebuie să consumi vara, de fapt. Mihaela Bilic, despre beneficiile ei: „O să fiţi surprinşi”
Este una dintre băuturile consumate zilnic de români. Puțini știu, însă, cât ar trebui să bea pe timp de vară. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit care este cantitatea de cafeină recomandată spre consum în sezonul cald. Ce beneficii are acest produs, de fapt.
Mihaela Bilic, despre beneficiile cafelei
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi, datorită capacității sale de a spori starea de concentrare și de a crește nivelul de energie. Mulți români depind de ceașca de cafea de dimineață pentru a da randamentul dorit la locul de muncă, pentru a începe ziua cu dreptul.
În ciuda popularității sale, puțini români știu ce proprietăți prezintă acest produs. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe scurt istoria băuturii, precizând că teina din ceai și cafeina din cafea sunt una și aceeași substanță: trimetilxantina, cu efect stimulant pentru sistemul nervos și cardiovascular.
Doi chimiști au descoperit această substanță în ceai și cafeină, la o diferență de zece ani, în jurul anilor 1800, potrivit explicațiilor oferite de medicul nutriționist Mihaela Bilic. Deși molecula este aceeași, concentrația diferă: cafeaua conține de la două până la cinci ori mai multă substanță activă decât ceaiul.
Câtă cafea se consumă pe timp de vară
Mai mult decât atât, cafeaua are efect tonic rapid, de intensitate crescută, pe o durată de două, trei ore, potrivit specialistei în nutriție. Și metoda de preparare influențează concentrația de teină sau cafeină. De exemplu, cafeaua scurtă are conținut mai mic de cafeină față de un expresso lung.
Raportat la 100 ml lichid, un expresso conține 130 mg cafeină, un ceai 20 mg, iar o cafea filtru/instant 50 mg, a explicat medicul nutriționist. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea expresso conțin în medie 30 mg, iar o cană de cafea filtru 80 mg.
În circumstanțele date, medicul Mihaela Bilic a explicat și câtă cafea se poate consuma pe timp de vară.
„Câtă cafeină putem consuma zilnic? Depinde de toleranță și bolile asociate, doza medie este de 200 mg, iar cea maximă de 400 mg… greu de atins. Formulă de calcul: greutatea X 6=doza maximă admisă, ceea ce înseamnă 300 mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg.
O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă consumăm zilnic 2-3 cești de cafea. Cafea cu lapte și multă gheață, iată o idee de sezon savuroasă și răcoritoare, care ne dă energie și hidratează mai bine decât apa”, a spus medicul nutriționist.