Câtă cafea poți să bei zilnic, conform unui studiu de specialitate. Ce se întâmplă în corp dacă depășești limita
Fie că ne aflăm la serviciu, într-un concediu departe de grijile cotidiene sau pur și simplu ne bucurăm de o zi de duminică alături de cei dragi, pentru mulți dintre noi cafeaua este nelipsită din meniu. Însă de-a lungul timpului, cu siguranță ne-am întrebat care este cantitatea maximă de cafea pe care o putem bea într-o sinură zi, astfel încât să nu ne creeze probleme dacă depășim limita. Un studiu realizat recent vine să lămurească acest asepect.
Consumul de cafea reduce progresul anumitor boli grave
De-a lungul anilor au fost realizate multe studii care au demonstrat beneficiile, dar și riscurile consumului de cafea. Acestă băutură pe care de regulă o savurăm încă de la primele ore ale dimineții este un excelent factor de stimulare a sistemului nervos. Nu doar că ne oferă energia de care avem nevoie, ci îmbunătățește pe termen scurt memoria, atenția și concentrarea.
Cel mai recent studiu, prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie, arată că persoanele care consumă aproximativ 4 cești de cafea pe zi sau chiar mai multe, au un risc de mortalitate cu 64% mai scăzut decât cei care nu consumă absolut deloc sau o fac ocazional, iar atunci într-o cantitate foarte mică, potrivit avantaje.ro.
Cafeaua consumată într-o cantitate mai mare poate reduce progresul anumitor boli precum diabetul, unele tipuri de cancer, afecțiuni cardiovasculare sau hepatice. Totodată, consumul de cafea poate reduce riscul de infarct mmiocardic sau de a dezvolta boli ale sistemului nervos central. Aceste lucruri se datorează proprietăților antioxidante și antiinflamatorii ale băuturii.
Câtă cafea poți bea zilnic. Ce spun cercetătorii
Consumatorii de cafea se întreabă adesea: câtă cafea este indicat să consumăm pe zi. Cantitatea recomandată de specialiști este de 400 mg de cafea zilnic. Aceasta nu este însă o regulă general valabilă. Trebuie avut în vedere faptul că oamenii sunt diferiți. Totul depinde de problemele de sănătate pe care le au ori le-au avut cei care o consumă, de alimentația acestora sau activitatea fizică.
Ce restricții sunt
Din cauza cofeinei din compoziția sa, cafeaua poate pune o presiune mult mai mare asupra sistemului nervos central sau cardiovascular al persoanelor ce prezintă afecțiuni cronice, hipertensiune arterială, sau care sunt sub tratament cu anumite medicamente.
De aceea, este necesar ca atunci când discutați cu medicul despre afecțiunea pe care o aveți să vorbiți și pe seama acestui subiect, astfel încât să știți exact dacă aveți voie să consumați această băutură și în ce cantitate.
Te-ar putea interesa și: „Prima mașină de cafea din lume a fost inventată de un timișorean. Cine este Ferenc Illy”