Câtă apă se pune la fiert pentru 200 de grame de paste. Greșeala pe care o fac multe gospodine, nu mai ies ca în Italia
Unele gospodine ar spune că pastele se numără printre cele mai simple feluri de mâncare. Dacă reușești să fierbi apa și să adaugi sosul, poți spune că ai deja un rezultat final acceptabil. Adevărul e că lucrurile nu stau tocmai așa – cel puțin, nu în cazul italienilor, renumiți pentru această mâncare. Vezi ce greșeli fac cele mai multe bucătărese din România. Câtă apă se pune la fiert pentru 200 de grame de paste, de fapt.
De ce este important să fierbi pastele în multă apă
În Italia, cele mai bune paste se gătesc pe baza principiului sincronizării. Totul este despre sincronizare – mărimea pastelor, cantitatea de sare adăugată în mâncare, precum și sosul preparat ulterior. Dacă gospodinele din România acuză de cele mai multe ori că pastele se lipesc, italienii preferă să le gătească perfect al dente.
Un prim detaliu – de altfel, foarte important – de care țin cont italienii este utilizarea unui vas de bucătărie încăpător pentru fierberea pastelor. Cantitatea de apă folosită la prepararea acestui fel de mâncare este foarte importantă. Dacă folosești o oală înaltă, plină cu apă, amidonul va avea loc suficient să se dilueze, în urma procesului de fierbere. În caz contrat, rezultatul final nu va fi altul decât o mâncare cu consistență gumoasă.
Dacă fierbi pastele în cantitatea de apă potrivită, acestea nu se vor mai lipi între ele. Greșeala cea mai comună pe care o fac gospodinele din România are legătură chiar cu acest aspect. Bucătăresele sunt de părere că prea multă apă strică, însă italienii ne-ar contrazice din acest punct de vedere.
Câtă apă se pune la fiert pentru 200 de grame de paste
Ca regulă generală, la 100 de grame de paste este nevoie de un litru de apă. Astfel, la 200 de grame de paste vei avea nevoie de doi litri de apă, potrivit autoarei de cărți de bucate Rachel Roddy, din Roma. Tot ea a mai oferit câteva sfaturi importante și cu privire la tipul de sare adăugat în apa în care se fierb pastele.
Apa trebuie condimentată cu sare abia în momentul în care atinge punctul de fierbere. Atenție, nu înainte! Nu se folosește niciodată sare iodată la rețetele de paste italienești. Rachel Roddy spune că apa pentru paste trebuie să aibă „gust de mare sărată”. Prin urmare, așteaptă până când apa a început să fiarbă și adaugă câte două linguri de sare de mare la un kilogram de paste. Acest ingredient va scoate în evidență aroma mâncării.
Pastele se adaugă în apă abia atunci când lichidul din oală a început să clocotească violent. Dacă urmezi sfaturile culinare explicate anterior, cu siguranță toată lumea se va ridica satisfăcută de la masă. Vei reuși să gătești paste exact ca în Italia!