Cât zahăr se pune la gogoșarii murați. Greșeala care îi poate strica rapid

de: Alexandru Denisa
15 11. 2024

Multe gospodine urmează rețete tradiționale și testate atunci când pregătesc gogoșari murați, rețete care nu dau greș. Totuși, cantitatea de zahăr poate varia în funcție de rețetă, iar începătoarele se întreabă frecvent cât zahăr trebuie să adauge pentru a evita ca gogoșarii să se înmoaie.

Cât zahăr trebuie să punem la gogoșarii murați

Gogoșarii murați reprezintă o adevărată delicatesă pentru sezonul rece și sunt nelipsiți din cămările gospodinelor harnice, care aleg să prepare personal toate conservele pentru iarnă.

Rețetele de gogoșari murați variază în funcție de regiune, unele fiind mai complexe, iar altele mai simple și rapide. Există rețete care recomandă utilizarea gogoșarilor cruzi, dar și altele care sugerează scufundarea lor pentru câteva minute în oțet fierbinte. Unele variante includ piper și usturoi, în timp ce altele se limitează la frunze de vișin și de țelină. Cu toate acestea, un lucru rămâne constant: gogoșarii se murează în oțet cu zahăr și hrean pentru a păstra textura crocantă și aroma intensă.

Ce rol are zahărul

Un strop de zahăr este util în orice conservă pentru iarnă, fie că vorbim de zacuscă, castraveți murați sau varză murată. Însă, la gogoșarii murați se folosește o cantitate mai mare de zahăr decât la celelalte conserve, deoarece acesta îndeplinește două roluri importante.

Îndulcește oțetul

Păstrează aroma și culoare roșie a gogoșarilor

Zahărul contribuie semnificativ la gustul delicios al gogoșarilor murați, îmblânzind aciditatea oțetului și intensificând culoarea roșie, vibrantă, a acestora. Mai mult, zahărul echilibrează și gustul iute al hreanului, care este esențial în conservele de gogoșari, ajutând la menținerea crocănței legumelor.

Cât zahăr se pune la gogoșarii murați

Cât zahăr este bine să pui la gogoșarii murați

Există rețete de gogoșari murați în care cantitatea de zahăr se măsoară în funcție de greutatea legumelor. De exemplu, pentru fiecare kilogram de gogoșari, se adaugă 100 de grame de zahăr.

În alte rețete, zahărul se adaugă în raport cu cantitatea de oțet, într-o proporție de două părți de oțet la o parte de zahăr. Astfel, dacă folosești 600 ml de oțet, va trebui să pui 300 de grame de zahăr.

Metoda de preparare joacă un rol important în cantitatea de zahăr necesară. De exemplu, gogoșarii murați care se păstrează la rece, fără a fi fierti înainte, au nevoie de mai mult zahăr. În acest caz, poți urma fie proporția de 100 de grame de zahăr la fiecare kilogram de gogoșari, fie adăuga 2 linguri de zahăr pentru fiecare borcan de 800 de grame.