Cât zahăr conține o felie de pepene roșu în comparație cu o sticluță de cola. Ce spun specialiștii

de: Ștefan R. Apostol
17 07. 2024

Și una și alta, vorbind aici de pepene și coca-cola, sunt în lista curentă a multora dintre noi. Deși amândouă consumate intens pe perioada verii, puțini sunt aceia care știu, de fapt, cât zahăr conține o felie de pepene roșu în comparație cu o sticluță de cola. Așa că, citește mai departe și află ce spun specialiștii.

Pepenele și Coca-Cola, la fel de des consumate pe căldură

Unul este un produs natural, cu multe beneficii pentru sănătate, datorită aportului de vitamine, dar și pentru faptul că ne ajută să recorim în zilele toride.

Cel de-al doilea produs, băutura carbogazoasă Coca-Cola, este una din cele mai populare băuturi răcoritoare din toate timpurile, iar dovada stă în miliardele de sticle și doze vândute la nivel mondial. Dar, ceea ce o diferențiază de pepene, este că este un produs artificial, iar specialiștii au dat semnalul de alarmă, spunând cât de nociv este, și cu mari cantități de zahăr.

Cu toate astea, fie că vorbim de pepenele rece, sau de Coca-Cola, amândouă sunt la fel de des consumate pe căldură. Cu toate astea, un aspect poate știut de puțină lume, este cât zahăr conține o felie de pepene roșu în comparație cu o sticluță de cola.

Cât zahăr conține o felie de pepene roșu în comparație cu o sticluță de cola?

Când vine vorba de Coca-Cola, deși am aflat ce pățești dacă bei cola în fiecare zi,  specialiștii spun că are 42 Kcal și nu mai puțin de 10,6 g zahăr a 100 ml de Coca-Cola Original Taste, ceea ce în opinia acestora este extrem de mult, în comparație cu alte asemenea produse. Mergând mai departe cu informațiile, îți mai spunem că o Coca-Cola de 330 ml conține aproximativ 35 g de zahăr. Deci, extrem de mult.

În comparație, cantitatea de zahăr depinde de cantitatea de pepene roșu pe care o consumați. O cană, sau 152 de grame de pepene roșu tăiat cubulețe conține 9,42 g de zahăr natural și 11,5 g de carbohidrați. O felie, sau 286 g, conține 17,7 g de zahăr natural și 21,6 g de carbohidrați. În concluzie, nu cu mult sub conținutul de zahăr din celebra băutură carbogazoasă, nu?

Pepenele mai bun decât Coca-Cola, și mult mai recomandat

Țineți minte că anterior spuneam că pepenele, totuși, este un produs natural, dar care nu intră neapărat în lista cu fructele care au cel mai puțin zahăr. Cu alte cuvinte această calitate îl face mai recomandat pe perioada verii, în raport cu o sticlă sau o doză de Coca-Cola, care este, așa cum spuneam, artificial și, în mod clar, mult mai dăunător, în unele cazuri vorbindu-se chiar de dependențe asemănătoare substanțelor interzise.

Cu toate astea, conform specialiștilor români, precum medicul specialist Adrian Copcea, „Dar strict pe zahăr…e cam la fel ca 0.5 litri de Coca Cola. Iar caloriile vin din zahăr în ambele, deci dacă sunt egali carbohidraţii sunt egale şi caloriile. Ambele din prima imagine au aproximativ 200 kilocalorii”.

În concluzie, tu ce ai alege, pepenele sau sticla de Coca-Cola? Oricum ar fi, specialiștii spun că nu este indicat să avem un consum excesiv de zahăr, chiar și provenind din surse naturale, având în vedere riscurile la care ne expunem.