Cât vor plăti românii pentru gaz de la 1 aprilie 2025. Preţurile vor exploda, avertizează specialiştii

de: Sabina Anastasia
15 01. 2024

Specialiștii în domeniul energetic avertizează asupra creșterii prețurilor la gaze, peste un an de zile. Facturile vor prezenta costuri mult mai mari, de pe 1 aprilie 2025, aceasta fiind data până la care prețul gazelor va fi plafonat la o valoare de 0,31 lei pe kilowatt/oră.

Când expiră plafonarea prețurilor la gaze

Problema costurilor energiei continuă să fie subiect de dezbatere în spațiul public, mai ales fiindcă ne găsim în situația în care, până pe 31 martie 2025, prețul la gaze va fi plafonat la o valoare de 0,31 lei pe kilowatt/oră. Specialiștii spun că acest cost este mult inferior față de cel stabilit în contract.

Legislația care va expira pe 31 martie 2025 suspendă prețul din contract până la data respectivă, însă ulterior el va intra în vigoare, ceea ce înseamnă o majorare substanțială a costurilor aferente facturilor la gaze, potrivit președintelui Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.

Facturile la gaze naturale s-ar putea dubla

Având în vedere circumstanțele date, în lipsa unei pregătiri atente a ceea ce înseamnă elementul post-plafonare, există riscul ca românii să fie nevoiți să achite, începând cu 1 aprilie 2025, prețurile stabilite în contract. Cu alte cuvinte, facturile ar putea să prezinte costuri duble la gazele naturale.

Te-ar putea interesa și: Cât a ajuns să coste un metru cub de gaz în 2023. Până când se menține plafonarea prețurilor

Soluția pentru evitarea majorării prețurilor

Acest fenomen poate fi preîntâmpinat, a explicat președintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, prin intermediul reliberalizării pieței de gaze naturale, de exemplu.

„Din punctul nostru de vedere, chiar dacă există o variantă ideală, care ar fi varianta reliberalizării pieței de gaze naturale, ţinând seama de eșecul care a existat în 2020, ținând seama de modificările care au apărut pe parcursul ultimilor doi ani, când a fost plafonat prețul, considerăm cumva că această continuare semireglementată este mai aproape de adevărul a ce se întâmplă în România și de posibilitățile consumatorilor finali”, a spus Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, la Antena 3 CNN.

Când ar putea să apară primele prețuri mai mici

Varianta în care nimeni nu face nimic reprezintă, din păcate, un scenariu foarte veridic pentru România.  Prețul gazelor în contracte, care sunt suspendate până pe 31 martie 2025, sunt la un nivel de circa 0,55 lei/kWh, preț care cel mai probabil va rămâne valabil cel puțin până în vara anului 2025.

Te-ar putea interesa și: Legătura ciudată dintre prețul la gaze naturale și cererea de carburant. Cât vom plăti pe facturile la energie

În circumstanțele date, începând cu luna aprilie 2025, prețurile de pe facturile la gaze vor fi duble, potrivit lui Dumitru Chisăliță. Probabil în vara anului menționat va apărea și concurența pe piață, însă într-un mod timid, aducând prețuri ușor mai mici începând cu anul 2026, în cel mai bun caz.

„Această variantă va aduce toate riscurile care au existat în piață înainte de plafonarea prețurilor la gaze (unele clauze abuzive, creșteri de prețuri urmare a unor clauze din contract etc.)”, a avertizat Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.