Cât vor plăti abonaţii Netflix în plus după introducerea taxei pe filme online a Guvernului Cîțu

de: Ștefan R. Apostol
11 11. 2021

Într-un articol, publicat ieri, redacția Playtech vă aducea la cunoștință un nou proiect de lege, venit din partea Guvernului condus de Florin Cîțu, prin care se propune o nouă taxă, în special pentru utilizatorii de platforme de streaming, indiferent de conținutul vizionat și pentru filmele descărcate prin intermediul platformelor de gen.

Piața românească a devenit profitabilă pentru toți jucătorii importanți

Conform proiectului inițial taxa era compusă din două elemente, un procent de 3% din preţul operelor audiovizuale descărcate contra cost, plus un procent de 4% din veniturile obţinute din abonamentele pe platforme de tip Netflix, Youtbe, etc. Informațiile de astăzi anunță că s-a decis diminuarea procentului final la 2%, iar banii colectați din această taxă vor ajunge la Fondul Cinematografic din România.

În ultimii ani piața românească de streaming a devenit una extrem de profitabilă, cu o creștere exponențială de la an la an, ca număr de utilizatori. Cele mai recente statistici arată că în România sunt 1.160.000 de utilizatori de servicii de streaming, iar companii precum Netflix, HBO, dețin aproximativ 99% din piață. Odată cu introducerea acestei taxe, spun inițiatorii acestui proiect, s-ar acumula la Fondul cinematografic circa 38 milioane de lei.

Justificarea inițiatorului, „Alianţa Producătorilor de Film”, spune că, pe fondul crizei și a diminuării veniturilor din proiecțiile de filme în sălile de cinematograf, era necesară această modificare, dar și ca urmare a unui infringement al UE cu privire la Directiva 2018/1808/UE, emisă în urmă cu trei ani.

„Întrucât proiectul normativ transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei nr. 2018/1808/UE al cărei termen de transpunere s-a împlinit la data de 19.09.2020, propunem adoptarea acestui proiect normativ în procedură de urgenţă.

Având în vedere depăşirea termenului în care România trebuia să transpună prevederile Directivei 2018/1808/UE, Comisia Europeană a declanşat împotriva României procedura de infrigment, comunicând statului român Scrisoarea de punere în întârziere în Cauza 2020/0555”, se arată în documentul Alianţa Producătorilor de Film, conform Adevărul.ro.

A fost diminuat procentul de taxare

Așa cum precizam în materialul publicat ieri, deputatul USR Claudiu Năsui era cel care aducea în atenția opiniei publice acest proiect de lege, scriind pe pagina sa de Facebook un am material. După acest moment a apărut și prima reacție, venită din partea ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu. Tot într-o postare pe rețelele de socializare, Bogdan Gheorghiu face precizarea că procentul inițial propus a fost diminuat la 2%, în urma discuțiilor cu toți factori implicați.

„Ca urmare a dialogului cu platformele online şi cu producătorii români de filme, la Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor, acest procent a fost diminuat la 2%.”, a scris Bogdan Gheorghiu.