Cât vor crește pensiile din ianuarie 2024. La cât va ajunge punctul de pensie pentru români

de: Ștefan R. Apostol
26 10. 2023

Noua orânduire guvernamentală, prin vocea premierului Marcel Ciolacu, a anunțat recent cu cât vor crește pensiile din ianuarie 2024. În același timp, analiștii arată, de fapt, la cât va ajunge punctul de pensie pentru români și care va fi efectul asupra pensiilor. Dar, una spune premierul, alta se va întâmpla în mod real, începând cu 2024.

Marcel Ciolacu anunță cu cât vor crește pensiile din ianuarie 2024

Încă de la începutul mandatului, Marcel Ciolacu a anunțat intenția guvernului său de a majora pensiile, începând cu anul viitor.

Află detalii despre: Marcel Ciolacu, anunț oficial privind majorarea tuturor pensiilor, de la 1 ianuarie 2024. Ce creștere va exista, fără excepție: ”Ăsta este un lucru clar”

Conform acestuia, pensionarii ar trebui să primească o majorare de cel puțin 13,5%, în baza calculelor făcute de Ministerul de Finanțe și pe baza noii proceduri de recalculare, deja pus în practică la nivelul caselor de pensii.

Dar, dacă ar fi să facem un raționament simplu matematic, procentul anunțat de premier este unul infim, pe lângă cea ce ar fi trebuit în mod normal să însemne această majorare, mai ales că se ia în calcul rata inflației din anul precedent, adică anul 2023, rată care a ajuns în luna iunie, conform raportului BNR, la 13,5%:

”Rata anuală a inflației IPC și-a continuat traiectoria descendentă pe parcursul trimestrului II, coborând substanțial, până la 10,25 la sută în luna iunie (-4,28 puncte procentuale față de martie și -6,12 puncte procentuale față de luna decembrie 2022).

În luna iunie, indicatorul a depășit doar marginal (cu 0,1 puncte procentuale) proiecția din precedentul Raport asupra inflației. Aportul decisiv la dezinflația din trimestrul II a aparținut prețurilor bunurilor energetice, a căror dinamică a reflectat puternice efecte de bază, dar și o relativă stabilitate a cotației Brent (puseul de creștere din prima parte a lunii aprilie fiind depășit relativ rapid).

O contribuție favorabilă, dar de mai mică amploare, a revenit și inflației CORE2 ajustat, care, după maximul atins în februarie (15 la sută), a decelerat până la 13,5 la sută în luna iunie, de la 14,6 la sută în luna martie.”, se arată în raportul asupra inflației, publicat de BNR în august 2023.

Vezi și: Vestea momentului despre creșterea pensiilor. Până pe 20 noiembrie se decide tot

Calcul matematic arată la cât va ajunge punctul de pensie pentru români

Procentul anunțat zilele acestea de Marcel Ciolacu, de 13,5%, calculat și conform ratei inflației la final de an, așa cum precizează și analiștii, este unul extrem de mic.

”La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5, indicele de inflaţie, ăsta este un lucru clar.”, declara Marcel Ciolacu la Craiova

În același timp, creșterea progresivă și necontroloată a prețurilor la toate serviciile, precum și la alimentele de bază, vor duce către o și mai mică putere de cumpărare în rândul pensionarilor români.

”Avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că, dacă s-ar fi pus inflaţia, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am avut cea mai mare inflaţie 14,5 media şi a fost acea discuţie.

Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este inflaţie medie de 13,5. De la 1 ianuarie toată lumea primeşte la fel. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor e cu totul altceva.

La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5, indicele de inflaţie, ăsta este un lucru clar.”, declara Marcel Ciolacu la Craiova, zilele acestea.

Citește despre: ”Creșterea de pensii va fi mai mare decât prevede legea”. Anunțul important făcut de ministrul Finanțelor

În acest context, conform raționamentului de calcul, punctul de pensie va ajunge la 2.024 de lei, asta însemnând în realitate o creștere cu doar 240 de lei la o pensie. Așadar, acel procent nu va aduce nimic în plus la pensii, mai ales la cele de subzistență și la pensiile mici.

Pensiile din ianuarie 2024, majorate pe baza legii vechi?

Paradoxal, mai ales în declarațiile premierului, este mențiunea legii pensiilor existente, care ar putea fi folosită pentru a trece la această majorare din ianuarie 2024. Motivul afirmațiilor, conform lui Marcel Ciolacu, este întârzierea adoptării noii legi în Parlamentul României.

Vezi și: Legea pensiilor va fi schimbată. Modificare importantă pentru femei

Acesta spune că, dacă noua lege ar afi aprobată, majorarea ar fi de 14 procente, și nu doar 13,5, ceea ce ar însemna exact același lucru. Adică de la 240 de lei adăugați, suma s-ar ridica la maxim 250 de lei.

Majorările s-ar putea face pe baza legii vechi a pensiilor

În acest context, faptul că s-ar apela la actuala lege, ar fi o normalitate legislativă în opinia premierului, dar care uită că, în fapt, recalcularea pensiilor din acest moment se face pe baza unei formule de calcul noi, nu cea care a stat în spatele legii pensiilor adoptate cu ani în urmă, de aici și paradoxul afirmațiilor acestuia.

Află detalii: Se schimbă legea pensiilor în România. Veste importantă pentru 8 milioane de români

În orice caz, majorările din ianuarie 2024 nu vor modifica cu nimic actuala situație a unui sistem de pensii în letargie și aflat în pericol, mai ales datorită scăderii numărului de contribuabili și creșterea artificală a numărului de pensionari cărora angajații din piață le plătesc sumele aferente.