Cât va crește salariul minim în 2022. Ce procent uriaș se vehiculează de pe acum
Cât va crește salariul minim în anul care urmează. În prezent, salariul minim reprezintă 40% din valoarea salariului mediu. Ce procent uriaș se vehiculează de pe acum.
Cât va crește salariul minim în 2022
La ora actuală, salariul minim pe economie este 40% din salariul mediu pe economie, iar ca să atingă acest obiectiv european de anul viitor, salariul minim ar trebui să crească cu 30% într-un scenariu agresiv, conform ZF. Astfel, țara noastră trebuie să ajungă la o pondere de 50% a salariului minim în salariul mediu pe economie, deoarece este obiectivul la care s-a înscris în așa-zisul model social european.
Anul următor, salariul minim va crește cu 8-10%, depășind pragul de 1.500 de lei net pe lună. Din 2022, acesta va fi 43% din salariul mediu, dacă guvernul aprobă creșterea de 10%.
De asemenea, în scenariul moderat, creșterea ar trebui să fie de 10% pentru următorii nouă ani, iar într-un scenariu de creștere agresivă, salariul minim ar trebui majorat cu 30% din 2022, pentru a ajunge la 50% din salariul mediu.
”Considerăm că o creștere a salariului minim în contextul economic curent este necesară”
Într-un scenariu moderat, salariul minim va ajunge la 50% din salariul mediu în condițiile unei creșteri anuale de 10 procente pe an, în următorii nouă ani. Guvernul urmează însă să stabilească în următoarele săptămâni care va fi salariul minim din 2022. Dacă sindicatele cer o majorare a salariului minim de 10% pentru 2022, patronatele sunt de acord cu o mărire de 8% față de nivelul actual. Florin Cîțu a afirmat că se gândește la o devansare a termenului de creștere a salariului minim cu 8% din luna noiembrie sau decembrie, anul acesta.
”Considerăm că o creștere a salariului minim în contextul economic curent este necesară, și acest lucru ar trebui realizat prin găsirea unui mecanism de calcul al acestei creșteri care să se bazeze pe o analiză de impact și pe realitățile economice, pentru a ne asigura că va fi sustenabil pe termen mediu și lung.
Negocierea salariului minim reprezintă un subiect ce se află pe agenda discuțiilor între patronate și sindicate. Am urmărit cu interes aceste discuții, suntem convinși că orice decizie privitoare la procentul avut în vedere de autorități pentru o majorare a fost stabilit după analizarea tuturor elementelor economice” a spus Doina Ciomag, director executiv al Consiliului Investitorilor Străini.
Statisticile arată că aproape unu din trei angajați din România, adică 1,6 milioane dintr-un total de 5,5 milioane de contracte de muncă este remunerat cu salariul minim pe economie. În 2021, numai 400.000 de contracte de muncă dintr-un total de 5,5 milioame se aflau la nivelul minim.