Cât trebuie să plătești pentru reînnoirea permisului auto în 2024. Actele necesare și ce taxe trebuie să achiți
Șoferii care vor să-și reînnoiască permisul auto în 2024 trebuie să știe ce acte sunt necesare și ce taxe trebuie să plătească pentru eliberarea noului document. Ultima majorare făcută de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a fost în anul 2020.
Cât costă reînnoirea permisului auto în 2024
Anul acesta, persoanele care vor să-și reînnoiască permisul de conducere, trebuie să știe că este necesară plata unei taxe pentru a putea intra în posesia documentului. De asemenea, există și o listă de acte de care trebuie să țină cont. De precizat că taxa respectivă se aplică indiferent de motivul pentru care fac solicitarea: permis expirat, schimbare nume, documentul original a fost pierdut ori furat, s-a deteriorat sau aveți nevoie de un duplicat.
Prima dată se achită taxa pentru eliberarea permisului auto, în valoare de 89 de lei, și poate fi plătită prin virament bancar, online, prin transfer bancar, prin platforma DRPCIV, pe ghișeul.ro sau prin mandat poștal. După ce ați achitat taxa, se face programarea online pentru depunerea documentelor.
Taxa a crescut la 89 de lei
Al doilea pas este obținerea fișei medicale. Ea se poate efectua la orice unitate medicală, autorizată de Ministerul Sănătății. Prețul vizitei medicale variază între 130- 200 de lei. Când mergeți la programare, trebuie să treceți pe la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), pentru a depune actele.
Trebuie să aveți cartea de identitate în original, precum și o copie, dar și dovada achitării taxei de permis. Cererea tip se completează electronic la ghișeu și se face poză pentru document. În acest an, permisul auto se eliberează în câteva ore de la depunerea dosarului.
După ce e gata, puteți ridica noul permis doar cu actul de identitate în original, la ghișeul de eliberare.
Citește și: Cresc amenzile pentru șoferi de la 1 ianuarie 2024. Cât va fi punctul în România
Ce acte sunt necesare pentru schimbarea permisului auto
- cererea de schimbare permis (se completează electronic la ghișeu și se semnează);
- actul de identitate în original;
- dovada plății taxei de 89 de lei;
- permisul de conducere în original;
- fișa medicală, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medial să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere.
Conducătorii auto pot primi amendă dacă au permisul expirat
Conform Codului Rutier, permisul auto are valabilitate 10 ani și trebuie schimbat cu maxim 15 zile înaintea de a expira. Șoferii care circulă cu permisele de conducere expirate vor fi sancționați. În cazul în care amenda este plătită în 15 zile lucrătoare, aceasta va fi redusă la jumătate.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului României 195/2002.