Cât timp sunt bune ouăle după fierbere. E un detaliu important, pot fi periculoase

Cât timp sunt bune ouăle după fierbere. E un detaliu important, pot fi periculoase
La cat timp dupa fierbere e indicat sa mananci ouale

Cu toții știm că ouăle sunt alimente extrem de sănătoase, ce conțin proteine și substanțe nutritive care sunt benefice pentru organismul uman. Indiferent că le consumi fierte, omletă sau prăjite, ele constituie un mic dejun sățios. Dacă fierbi ouăle, iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi. La cât timp trebuie să le consumi, înainte să se strice.

Câte zile poți mânca ouăle după ce au fost fierte

Indiferent că fierbi ouă pentru a le savura la micul dejun sau le pregătești pentru masa de Paște, aceste alimente trebuie consumate într-o anumită perioadă de timp. Ceea ce înseamnă că ouăle fierte au și ele un termen de valabilitate care expiră, eventual.

Ți s-a întâmplat, probabil, să vrei să consumi un ou fiert și să ai impresia că are un gust puțin bizar. Acest lucru se întâmplă atunci când ouăle s-au stricat. Să mănânci ouă fierte expirate este mai periculos decât să consumi ouă crude, spun specialiștii.

Citește și De ce să pui făină în tigaia în care faci ouă ochiuri. Trucul simplu pe care îl cunosc gospodinele cu experiență

Odată ce ouăle sunt puse la fiert, stratul protector al acestora se subţiază, ceea ce permite bacteriilor să ajungă mai uşor pe partea consumabilă din ou, prin coajă. Experții în nutriție recomandă oamenilor să consume ouăle fierte în primele două zile, mai ales dacă alimentele nu au fost depozitate în frgider.

„Teoretic trebuie consumate proaspete, cât mai proaspete. De aceea eu sunt surprins de ouăle vopsite care se vând în comerţ. Eu nu am găsit în legislaţie vreun capitol despre ouăle fierte. Sunt stupefiat că le da 10-12 zile termen de valabilitate, eu nu am văzut de astea.

Recomandarea la ou fiert e să se consume proaspăt, în primele 6 ore după fierbere. Nu e diferenţă dacă e ou de magazin sau de la o găină casă atunci când îl fierbem să îl înroşim”, a declarat directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa, medic veterinar pentru Adevărul.

Cum se fierb corect ouăle

Potrivit specialiștilor în arta culinară, ouăle trebuie păstrate la frigider, la o temperatură cuprinsă între 1 și 4 grade Celsius. Dacă vrei să le ții pe blatul din bucătărie, asigură-te că se vor odihni la o temperatură de maximum 20 de grade. Iată cum se fierb ouăle în mod corect:

  • Ouăle se pun la fiert la cel puțin 30 de minute după ce le-ai scos din frigider.
  • Nu e recomandat să fierbi apa înainte de a adăuga ouăle – mai ales daca abia ai scos oul din frigider, există riscul ca învelișul oului să se spargă.
  • Nu fierbe ouăle continuu – dacă pentru a obține ouă moi ai nevoie de 3-5 minute, nu le fierbe 3-5 minute, ci după ce a dat apa în clocot, ia vasul de pe foc, pune-i un capac si cronometrează.
  • Nu lăsa ouăle prea mult în apa fierbinte – în caz contrar, acestea se vor coace.
  • Nu pune oțet sau sare în apa în care fierb ouale – coaja lor s-ar putea sparge în cratiță.
Urmăriți Playtech.ro și pe