Cât timp se ţin sarmalele în frigider. Detaliul de care gospodinele trebuie să ţină cont, aşa devin periculoase

de: Manolică Anca
02 07. 2023

Sarmalele sunt un fel de mâncare care necesită mai mult timp pentru a fi preparate, fapt pentru care gospodinele pregătesc porții mai mari. Cu toate acestea, dacă nu sunt consumate destul de repede, ele pot deveni periculoase chiar și dacă sunt ținute la frigider. Care ingredient din compoziție se strică primul.

Câte zile se pot ține sarmalele la frigider

Dacă obișnuiești să faci mâncare pe mai multe zile sau se întâmplă să mai rămână o porție de la prânz sau cină și le depozitezi în frigider este important să știi și cât pot fi ținute acestea la rece. Ei bine, de regulă, acestea pot fi păstrate timp de 3-4 zile în frigider. După aceea, riscul de toxiinfecție alimentară crește.

În cazul sarmalelor, răspunsul exact la această întrebare depinde în mare măsură de condițiile de depozitare. Este foarte important ca cele care sunt învelite în foi de vară să la dai imediat la frigider după ce s-au răcit, pentru că acesta este primul ingredient care se alterează.

De asemenea pentru a prelungi cât mai mult ”viața” sarmalelor este indicat să le pui în recipiente etanșe de mică adâncime.

Citește și: Ții și tu pâinea la frigider? Greșeala pe care o fac toate gospodinele, de ce nu e bine să procedezi astfel

Cum le prelungești ”termenul de valabilitate”

Dacă nu crezi că vei putea mânca tot în acest interval, congelează imediat surplusul. Pune sarmalele în recipiente etanș acoperite sau în pungi special concepute pentru congelare sau înfășoară-le strâns cu folie de aluminiu rezistentă.

Depozitate corespunzător, sarmalele se vor menține la cea mai bună calitate timp de până la 12 luni. Atenție, la fel, în momentul în care le decongelezi, nu le ține mai mult de trei-patru zile.

După acest interval, germenii și bacteriile pot începe să se dezvolte, crescând riscul de a face o toxiinfecție alimentară. De obicei, bacteriile nu schimbă gustul, mirosul sau aspectul alimentelor, astfel că nu îți vei putea da seama dacă un aliment este periculos pentru consum. Dacă ai îndoieli cu privire la siguranța unui preparat, cel mai bine este întotdeauna să îl arunci.

Citește și: Unde se ţine brânza, de fapt. Aşa rămâne proaspătă mai mult timp, e un detaliu important