Cât timp se poartă mărţişorul. Tradiţia pe care mulţi români o ignoră
Cu sosirea primăverii, o tradiție veche de secole revine an de an. De 1 martie, mărțișorul este cel care vestește primăvara. Dar cât timp se poartă mărțișorul? Tradiția presupune un interval de timp bine stabilit, iar cei care cred că se poartă doar în ziua de 1 martie se înșeală.
Tradiția mărțișorului – legenda din spatele zilei de 1 Martie
De 1 martie, fetele și femeile își împodobesc hainele cu aceste mici simboluri, confecționate dintr-un șnur împletit din două fire de culori diferite, de obicei roșu și alb, având atașat un mic accesoriu. Unele îl poartă la mână, în timp ce altele îl țin în piept ori legat de poșetă.
Vezi și: Semnificația Mărțișorului. Legenda, tradiții și superstiții
Legenda care stă în spatele acestui obicei are rădăcini adânci în folclorul românesc. Firul roșu se împletește cu cel alb pentru a reprezenta îmbinarea iernii cu primăvara, o tranzitie de la întunericul și frigul iernii către lumina și căldura primăverii.
Dar mărțișorul nu este doar o simplă bijuterie, ci are și semnificații mai profunde.
Albul reprezintă lumina, puritatea, candoarea, iar roșul viața, fiind expresia sângelui.
Tradiția populară ne învață că momentul cel mai potrivit pentru dăruirea mărțișorului este chiar de dimineață, pe 1 martie.
Cât timp se poartă mărţişorul
Cât timp ar trebui să purtăm acest simbol al primăverii? Conform tradiției, mărțișorul ar trebui purtat timp de nouă zile, de la 1 martie până pe 9 martie. În unele regiuni ale țării, mărțișorul este purtat până când înfloresc pomii sau bujorii, iar în altele, este lăsat pe o floare pentru a-i transfera calitățile celui care l-a purtat.
Mărțișorul nu se aruncă niciodată, deoarece se spune că în el se află o parte din norocul tău. Așa că fetele își lasă mărțișoarele pe flori sau în copaci.
O altă parte a tradiției o constituie zilele Babelor, care reprezintă o perioadă de nouă zile, de la 1 martie până pe 9 martie, marcată de existența legendei Babei Dochia.
Ziua de 9 martie, ziua morții Dochiei, este considerată granița dintre anotimpul friguros și cel călduros.
Mitul Dochiei este încă un aspect fascinant al tradiției mărțișorului. Se spune că ea ar fi fost fiica regelui Decebal și s-a ascuns pe muntele Ceahlău pentru a scăpa de trupele lui Traian, cuceritorul Daciei.
Astfel, începutul lunii martie, marcat de zilele Babelor, reprezintă un ciclu de nouă zile ce corespunde cu urcușul la munte al Babei.
Aceste povești și mituri adânc înrădăcinate în cultura românească subliniază importanța și complexitatea tradiției mărțișorului.
Tradiții de mărțișor
Unele tradiții spun că trebui să porți mărțișorul toată luna martie, apoi să îl scoți și să îl agăți într-un copac, ca să îți meargă bine.
Alte tradiții spun că acesta trebuie purtat doar 9 zile, adică atunci când se încheie zilele Babei Dochia.
Se spune că așa cum este ziua respectivă, așa va fi următorul an pentru omul respectiv. Dacă e soare și frumos afară, anul viitor va fi unul plin de prosperitate și reușite. Dacă e înnorat și urât afară, anul viitor va fi unul dificil.
Vezi și: Ce reprezintă Babele, de fapt, conform bătrânilor. Legenda celebrei Baba Dochia
Unii spun că baba se alege, în timp ce alții spun că ea este calculată în funcție de ziua de naștere. Dacă ești născut pe 21, calculul va fi: 2+1=3. Baba ta e pe 3 martie.
Tot în tradiția românească se spune că dacă de Baba ta plouă sau ninge este semn de bogăție.