Cât timp se fierbe orezul în lapte. Aşa îl făceau şi bunicile noastre

de: Ioana Bucur
27 01. 2023

O rețetă ce ne duce imediat cu gândul la cele mai frumoase momente din copilărie, un desert ce va fi un răsfăț nu doar papilele gustative, ci și pentru suflet. Dacă vrei să îți încânți familia și prietenii cu un preparat ca la mama sau la bunica acasă, trebuie să ții cont de câteva sfaturi de aur. Printre cele mai importante fiind cât timp se fierbe orezul în lapte.

Sfaturi pentru cei mai bun orez cu lapte, desertul copilăriei

Când auzim orez cu lapte ne gândim, fără doar și poate, la copilărie. Este un desert delicios, pregătit și savurat de generații întregi de români. Se face folosind câteva ingrediente ușor de găsit, deloc costisitoare și pe care, cel mai probabil, le ai și acum în bucătărie.

Cu toate că pare o rețetă cât se poate de simplă, există câțiva pași ce fac diferența dintre succes și eșec. Dacă nu vrei să dai greș, trebuie doar să respecți câteva sfaturi și reguli de aur după care se ghidează cele mai iscusite gospodine.

În mai puțin de o jumătate de oră, poți pune pe masă patru porții delicioase de orez cu lapte. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 250 de grame de orez
  • 750 de mililitri de lapte
  • 250 de mililitri de apă
  • un plic de zahăr vanilat sau o linguriță de extract de vanilie
  • puțină sare

Dacă vrei să prepari mai multe sau mai puțini porții, vei modifica, bineînțeles, cantitățile de mai sus. Ai grijă însă să păstrezi mereu proporția orez -lichid (apă și lapte), aceasta trebuie să fie mereu de 1:4.

Cât timp se fierbe orezul în lapte

Un alt factor important este alegerea tipului potrivit de orez. Se recomandă cel cu bob rotund.

Pasul critic în prepararea orezului cu lapte este fierberea. Întâi, vei fierbe orezul în puțină apă. Amidonul eliberat va ajuta la înmuierea mai rapidă a boabelor, conform Savori Urbane.

Potrivit Larousse Gastronomique, orezul se lasă la fiert timp de trei sau patru minute într-o oală cu doi litri de apă. După acest interval, se scurge excesul de apă și se adaugă laptele. Se continuă prepararea termică la foc mic, având grijă să amesteci continuu pentru a preveni lipirea boabelor de fundul și pereții vasului.

Orezul se ia de pe foc înainte ca boabele să înceapă să se spargă și să capete consistență de…terci.