Cât timp se fierbe grişul. Reţeta cu lapte care nu dă niciodată greș

de: Sabina Anastasia
11 02. 2023

Grișul cu lapte este unul dintre preparatele care au marcat copilăria multora dintre noi. Putea fi consumat atât dimineața, la micul dejun, cât și în orele târzii ale serii, după ce copiii se adunau acasă de la joacă. Iată cum să prepari rețeta ca pe vremuri. Află în rândurile de mai jos cât timp se fierbe grişul pentru a nu avea cocoloașe.

Cât timp se fierbe grişul

De pe lista dulciurilor și mâncărurilor copilăriei nu lipsește niciodată grișul cu lapte. Atât mamele, cât și bunicile noastre obișnuiau să prepare acest fel de mâncare când toată lumea se aduna la masă. După ce copiii se strângeau în case de la joacă, acesta era cel mai consumat preparat. Se poate găti în diverse forme, cu ingrediente diferite, în funcție de preferințe.

Rețeta tipică se prepară pe bază de griș, lapte și zahăr. Unele gospodine înlocuiesc sau adaugă în plus alte produse, pentru a aromatiza mâncarea. Se poate servi grișul cu lapte cu dulceață, de exemplu. Dacă nu îți place dulceața, însă îți place ca preparatul să fie aromat, poți să adaugi foarte puțină esență de vanilie.

Important în procesul de preparare a grișului cu lapte este timpul de fierbere alocat. Acesta poate să influențeze inclusiv textura mâncării. Grișul cu lapte nu trebuie să aibă cocoloașe. Trebuie să fie dens și bogat, iar ingredientele fierte bine și în formă uniformă. Ca regulă de bază, grișul trebuie fiert timp de 10-15 minute.

Nu uita să amesteci în grișul cu lapte, în timp ce acesta fierbe. Altfel, se vor forma cocoloașe. Alege cu atenție și vasul de bucătărie în care prepari acest fel de mâncare pentru ca laptele să nu se afume. Dacă observi că preparatul este prea lichid la final, mai adaugă griș pentru ca mâncarea să fie consistentă.

Cum prepari griș cu lapte

Playtech Știri îți prezintă rețeta clasică de preparare de griș cu lapte. Mamele și bunicile noastre o respectau întotdeauna. Nu este deloc dificilă și, dacă urmezi pașii de mai jos, nu ar trebui să întâmpini dificultăți.

Pentru rețeta de griș cu lapte ai nevoie de:

  • 50 de grame de griș;
  • 500 de mililitri de lapte;
  • 2 linguri de zahăr.

Mod de preparare:

  1. Se pune laptele într-un ceaun de dimensiuni mici sau într-un vas de bucătărie în care să nu se afume.
  2. Se lasă laptele la flacără medie până când dă în clocot.
  3. Se adaugă cele două linguri de zahăr în lapte și se amestecă.
  4. Se adaugă cele 5o de grame de griș în lapte.
  5. Se dă flacăra la intensitate mică și se lasă compoziția la fiert timp de 15 minute, amestecând continuu în mâncare.

La final, grișul se pune în castroane și se servește în funcție de preferințe, alături de dulceață sau chiar cremă de zahăr ars.