Cât timp se fierb sarmalele. Greşeala care le înmoaie, de asta se rup când le iei din oală
Vrei să prepari cele mai bune sarmale de pe masă, fără să se rupă sau să fie prea moi? Playtech Știri îți explică secretul celor mai gustoase sărmăluțe tradiționale românești. Află în rândurile de mai jos cât timp trebuie să le lași la fiert pentru a ieși perfecte.
Secretele celor mai gustoase sarmale
Să gătești sarmale nu este deloc dificil. Pentru a obține un rezultat mulțumitor, este suficient să ții cont de câteva detalii esențiale. Una dintre problemele cu care se confruntă gospodinele este reprezentată de faptul că sarmalele se rup când sunt scoase din oala de lut.
Pentru a scăpa de această problemă, trebuie să așezi pe fundul oalei de lut frunze de varză întregi și tocate. De asemenea, este bine să așezi varză tocată și printre sarmale. În acest fel, când vor fi puse la gătit, nu se vor desface, ci se vor păstra în formă întreagă.
Cât timp trebuie fierte sarmalele
În funcție de ingredientele pe care le alegi, timpul de fierbere a sarmalelor poate să difere. Astfel, dacă faci sarmale din carne de curcan, nu va trebui să le fierbi foarte mult timp. În schimb, cele din carne de porc, gătite de obicei de românce, trebuie să fiarbă 2-3 ore.
Timpul de fierbere poate varia și în funcție de frunzele de varză. Ca să nu greșești, când vrei să scoți sarmalele din cuptor, gustă din varza de deasupra. Dacă aceasta este moale, înseamnă că și restul sarmalelor au fost fierte bine.
Citește și: Ce să pui în sarmale pentru a ieşi pufoase şi moi. Nu vor fi uscate, ci se vor topi în gură
Lista ingredientelor de care ai nevoie
- 1 kilogram de carne de porc tocată
- 100 grame de orez
- 1 lingură de mălai
- 150 ml de apă
- 1 ceapă
- 100 ml suc de roșii
- piper, cimbru, o foaie de dafin (nu adăuga sare, dacă folosești varză murată)
- 2 verze acre
Cum să prepari sarmale tradițonale
- Se curăță, se spală, se toacă și se călește ceapa în ulei de floarea-soarelui până devine lucioasă.
- Se dă carnea de porc prin mașina de tocat, împreună cu ceapa deja călită.
- Se spală în trei ape și se lasă la scurs orezul, apoi se adaugă în compoziție.
- Se condimentează compoziția cu un vârf de linguriță cu piper măcinat.
- Se adaugă 150 ml de apă și 1 lingură de mălai în carne și orez.
- Se amestecă foarte bine ingredientele, până când sunt încorporate uniform.
- Se pune o foaie de varză în mână, se adaugă compoziție și se înfășoară sub formă de rulori.
- Se îndesează rulourile la ambele capete.
- Se repetă pașii (7)-(8), până când se termină compoziția pentru sarmale.
- Se toacă varza murată rămasă și se așază frunze de varză (întregi și tocate) pe fundul oalei de lut.
- Se adaugă sarmalele și se aranjează în formă circulară, în straturi suprapuse.
- Se introduce, printre sarmale, o frunză de dafin, puțin cimbru uscat și varză tocată.
- Se adaugă 100 ml de suc de roșii și se completează cu apă, cât să acopere sarmalele.
- Se pune capacul la oală și se dau sarmalele la fiert, la flacără mică, timp de două, trei ore.
Sarmalele tradiționale sunt gata. Pot să fie consumate după ce s-au răcit. Se pot servi la masă cu mămăliguță, smântână, hrean sau usturoi, în funcție de preferințele pe care le au oaspeții. Oricum ar fi, toată lumea va fi mulțumită de rezultat. Poftă bună!