Gospodinele deja își fac planuri pentru mesele de sărbători. Multe românce știu deja ce fel de mâncare și ce deserturi vor să prepare în acest sezon rece. Celebrele sărmăluțe nu vor lipsi de pe masa nimănui. Cum trebuie gătite, însă, pentru ca toată lumea să se ridice mulțumită de la masă? Vezi cât timp se fierb sarmalele ca să nu se rupă.
Doar gospodinele experimentate în ale bucătăriei știu cum să prepare cele mai savuroase sarmale. Deși nu există o rețetă exactă a acestui fel de mâncare, bucătăresele care au atins o anumită maturitate culinară știu exact la ce trucuri să apeleze ca toată lumea să fie mulțumită când se ridică de la masă.
De exemplu, există o tehnică de a așeza sarmalele în oală cunoscută doar de gospodinele pricepute. Ca regulă de bază, dacă nu așezi în mod potrivit sarmalele în oală, ele nu vor fierbe uniform. La final, vei remarca faptul că frunzele de varză au rămas crude.
Ca să gătești sarmale fierte uniform, este recomandat să le așezi în cercuri în vasul de bucătărie. Formează straturi de sarmale în oală, între care adaugă condimentele sau produsele tale preferate. Atenție, însă! Ai grijă să nu îngrămădești niciodată sarmalele în oală, fiindcă orezul nu va mai fierbe eficient.
Pune sarmalele în oală în straturi concentrice. Nu umple niciodată vasul de bucătărie până la gură. Trebuie să lași întotdeauna un spațiu de câțiva cm la gura vasului pentru a adăuga varză murată sau condimente.
Sarmalele pot fi fierte atât în oale metalice, cât și în oale de ceramică. Dacă vrei ca preparatul să iasă gustos, îți recomandăm să optezi pentru a doua variantă. În acest caz, trebuie să pui oala cu sarmale la fiert la cuptor, nu pe aragaz. Doar sarmalele din oale metalice se lasă la fiert la flacăra aragazului.
Așadar, sarmalele din oala de ceramică trebuie lăsate la fiert în cuptor, la flacără mică. Există și un timp minim de fierbere de care trebuie să ții cont când prepari acest fel de mâncare. Sarmalele trebuie fierte pentru cel puțin două ore, din momentul în care acestea încep să fiarbă în masă.
Citește și: Tehnica de împăturire a sarmalelor care garantează că nu se desfac la fiert. Cea mai bună metodă
De obicei, se pot lua de pe foc după aproximativ trei ore jumătate. În tot acest timp, lichidul din oala de ceramică trebuie completat. Atenție! Nu seta o temperatură mai mare de 150 de grade Celsius la cuptor, fiindcă sarmalele se vor arde. Dacă ții cont de sfaturile prezentate anterior, cu siguranțp te vei bucura de sarmale gustoase la următoarea masă.