Cât timp rezistă, de fapt, ouăle în frigider. Puțini români știu asta

de: Dana Cazacu
15 08. 2021

Ouăle proaspete, chiar și cele cu coajă curată, netedă, pot conține bacterii numite Salmonella care pot provoca boli de origine alimentară, adesea numite „intoxicații alimentare”. Iată cât timp rezistă ouăle în frigider.

Puțini români știu cât rezistă ouăle în frigider

Prezența bacteriilor în interiorul unui ou este ceea ce, în cele din urmă, îl determină „să se facă rău” sau să se strice. Cu toate acestea, păstrarea unui ou la temperatura frigiderului (4 ° C) încetinește înmulțirea bacteriilor și ajută la prevenirea pătrunderii acestora în coajă.

Refrigerarea este atât de eficientă în controlul creșterii bacteriilor încât, în combinație cu coaja de protecție și enzimele unui ou, ouăle refrigerate rareori se deteriorează  atâta timp cât au fost manipulate și depozitate corespunzător.

Păstrarea ouălor în frigider

Calitatea ouălor scade în timp. Aceasta înseamnă că buzunarul de aer dintr-un ou crește, iar gălbenușul și albul devin mai subțiri și mai puțin elastice. În cele din urmă, poate pur și simplu să se usuce în loc să se strice. În ciuda acestor schimbări, un ou poate rămâne perfect sigur de mâncat mult timp.

Ouăle nu vor rămâne bune pentru totdeauna și există un moment în care veți dori să le aruncați.

Cât timp sunt bune ouăle care sunt ținute la rece

Puteți ajuta la păstrarea ouălor în siguranță luând decizii înțelepte de cumpărare la magazinul alimentar:

  • Cumpărați ouă numai dacă sunt vândute de la frigider sau cutie frigorifică.
  • Deschideți cutia și asigurați-vă că ouăle sunt curate și cojile nu sunt crăpate.
  • A se păstra cu promptitudine într-un frigider curat, la o temperatură de 4° C sau mai mică. Folosiți un termometru frigider pentru a verifica.
  • Păstrați ouăle în cutia originală și folosiți-le în termen de 3 săptămâni pentru cea mai bună calitate.

Stocarea ouălor

Depozitarea corectă a ouălor poate afecta atât calitatea, cât și siguranța:

  • Utilizați ouă fierte (în coajă sau decojite) în decurs de 1 săptămână după gătit.
  • Utilizați ouă congelate în decurs de 1 an. Ouăle nu trebuie congelate în coji. Pentru a congela ouă întregi, bateți gălbenușurile și albușurile împreună. Albușurile de ouă pot fi, de asemenea, congelate singure.
  • Puneți la frigider resturile de ouă fierte și utilizați în termen de 3 până la 4 zile. Când puneți la frigider o cantitate mare de resturi fierbinți care conțin ouă, împărțiți-l în mai multe recipiente puțin adânci, astfel încât să se răcească rapid.