Cât timp rezistă COVID-19 pe piele. Specialiștii au dat verdictul clar

Cât timp rezistă COVID-19 pe piele. Specialiștii au dat verdictul clar
Virusl generat de SARS-CoV-2 rezistă până la 9 ore pe pielea umană

Din ce înce mai multe studii scot la iveală tot mai multe lucruri noi legate de SARS-CoV-2 și noul virus. Putem prelua COVID-19 atingând suprafețe contaminate cu noul coronavirus, spun specialiștii. Însă, recent, s-a descoperit cât timp poate supraviețui virusul pe pielea corpului uman, în aer, pe obiecte și țesături.

Virusl generat de SARS-CoV-2 rezistă până la 9 ore pe pielea umană

Noul coronavirus poate rămâne pe pielea umană mult mai mult decât o poate face virusul gripal, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători din Japonia. Conform datelor studiului COVID-19 rezistă până la 9 ore pe pielea umană. În schimb, o tulpină a virusului gripal A (IAV) a rămas viabilă pe pielea umană timp de aproximativ 2 ore.

Din fericire, ambii viruși de pe piele au fost rapid dezactivați cu dezinfectant pentru mâini. Descoperirile subliniază importanța spălării mâinilor sau a utilizării produsului de dezinfectare pentru a preveni răspândirea COVID-19.

”Acest studiu arată că SARS-CoV-2 poate avea un risc mai mare de transmitere a contactului decât IAV. Primul este mult mai stabil pe pielea umană decât virusul gripal”, au scris autorii în lucrarea lor.

Studiul a fost publicat online pe 3 octombrie în revista Clinical Infectious Diseases. Aceste constatări susțin ipoteza că o igienă corespunzătoare a mâinilor este importantă pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2.

Supraviețuirea SARS-CoV-2 pe piele, la începutul pandemiei

La începutul pandemiei, cercetătorii din SUA au analizat cât de mult ar putea dura SARS-CoV-2 pe suprafețe. Atunci au constatat că a rămas viabil pe suprafețe de cupru până la 4 ore, pe carton până la 24 de ore și pe plastic și oțel inoxidabil până la până la 72 de ore.  Cu toate acestea, din motive etice, examinarea cât poate dura virusul pe pielea umană este mai complicată. Nu se puteau pune probe ale unui virus potențial letal pe mâinile oamenilor.

SARS-CoV-2
Virusl generat de SARS-CoV-2 rezistă până la 9 ore pe pielea umană

Pentru noul studiu, cercetătorii de la Universitatea de Medicină Prefecturală din Kyoto din Japonia, au creat un model de piele folosind probe de piele umană obținute din autopsii. Probele au fost colectate la aproximativ o zi după moarte. Autorii remarcă faptul că, chiar și la 24 de ore după moarte, pielea umană poate fi utilizată în continuare pentru grefele de piele. Ceea ce înseamnă că își păstrează o mare parte din funcție pentru un timp după moarte. ”Astfel, probele colectate ar putea fi un model potrivit pentru pielea umană”, au argumentat autorii.

Igiena adecvată a mâinilor foarte importantă

Folosind modelul lor, autorii au descoperit că SARS-CoV-2 a supraviețuit pe probele de piele umană timp de 9,04 ore, comparativ cu 1,82 ore pentru virusul gripal A. Când aceste virusuri au fost amestecate cu mucus, pentru a imita eliberarea particulelor virale într-o tuse sau strănut, SARS-CoV-2 a durat un timp și mai lung, aproximativ 11 ore. Cu toate acestea, ambii viruși au fost inactivați pe piele la 15 secunde după utilizarea dezinfectantului pentru mâini cu 80% etanol.

”Igiena adecvată a mâinilor … duce la inactivarea virală rapidă și poate reduce riscul ridicat de infecții de contact”, au spus autorii.

Autorii notează că studiul lor nu a luat în considerare „doza infecțioasă” de SARS-CoV-2. Este vorba de cantitatea de particule de virus necesare pentru a da cuiva o infecție prin contactul cu pielea contaminată. Prin urmare, cercetările viitoare ar trebui să examineze și această întrebare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI