Cât timp poți circula cu mașina lovită. Greșeala pe care nu trebuie să o facă niciun șofer care a fost implicat într-un accident rutier
Cât timp poți circula cu mașina lovită. Se poate trece vama cu o un autoturism accidentat. Indiferent dacă mașina are o singură zgârietură sau o daună mai mare, acest lucru reprezintă un stres pentru șoferi. Aceștia trebuie să facă ceva în această privință, cât mai repede posibil, deoarece nu pot circula așa la nesfârșit. Iată așadar cât timp poți circula cu mașina lovită și ce trebuie să facă orice șofer care a fost implicat într-un accident rutier.
Cât timp poți circula cu mașina lovită. Se poate trece vama cu o un autoturism accidentat
Există mai multe situații în care o mașină poate fi avariată. Aceasta poate fi avariată într-un eveniment rutier în care au fost implicate și alte mașini sau șoferul produce daune propriei mașini, din neatenție.
În ambele cazuri este nevoie să meargă la Poliție, în termen de 24 de ore, de la producerea evenimentului, pentru a constata lovitura, pentru care vor elibera o autorizație de reparație. În urma acesteia, mașina poate fi reparată într-un service autorizat. Constatarea mai poate fi făcută și de societatea de asigurare obligatorie sau facultativă.
Obligația șoferului care are mașina lovită
Articolul 80 din Ordonanța de Urgență a Guvernului Nr. 195/2002 prevede următoarele:
„proprietarul, deținătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă ori tramvai a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulație este obligat să se prezinte în 24 de ore de la constatare la unitatea de poliție pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.”
Șoferii care au asigurări facultative, cei care au asigurări Casco sau cei care încheie asigurare amiabilă de accident, nu trebuie să se mai prezinte la poliție. Cu alte cuvinte, șoferii care nu se înțeleg și au păreri diferite în ceea ce privește avaria mașinii, ajung la poliție.
Cât timp poți circula cu mașina lovită. Reparația unui autoturism avariat
După ce paguba a fost constatată fie de poliție, fie de o societate de asigurări, mașina trebuie să fie dusă la reparat, într-un service autorizat. Fără adeverința de reparație de la poliție, un service autorizat nu îți va repara mașina.
Se consideră a fi infracțiune, reparația unui autovehicul cu urme de accident, fără adeverința de reparație de la poliție. Pentru asta se poate primi pedeapsa cu închisoarea sau amendă penală. De asemenea, pot fi amendați și șoferii care circulă cu o mașină avariată, fără să dețină o constatare, fie de la poliție, fie de la societatea de asigurări.
Cât se poate circula cu mașina avariată
Potrivit Regulamentului de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, termenul în care se poate circula cu o mașină avariată este de o lună de zile:
,,Art. 148. – Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai: […] 20. Să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei.”
Există și cazuri în care șoferul nu poate repara mașina în acest termen, din cauză că nu a prins programare la service în acest interval, sau din motive personale și din această cauză trebuie să prelungească adeverința de reparație. Dacă se depășește acest termen nu mai este permisă circulația pe drumurile publice.