Cât timp e bun orezul gătit. Detaliul care îţi arată că trebuie să îl arunci

de: Sabina Anastasia
02 02. 2023

Alb sau brun, orezul este unul dintre alimentele de bază din bucătărie. Multe gospodine îl prepară sub forma unui fel de mâncare principal sau pe post de garnitură pentru alte mâncăruri. Știi cât timp e bun orezul gătit? Playtech Știri îți arată care este detaliul de care trebuie să ții neapărat cont când scoți produsul de la frigider.

După cât timp expiră orezul

Chiar dacă este consumat în mod regulat în regiunile asiatice, orezul este unul dintre produsele de bază din bucătăriile românești. Gospodinele obișnuiesc să gătească tot felul de mâncăruri pe baza acestuia. Pilaful, chiftelele, salatele, ruladele, omletele sau mixurile de legume sunt câteva dintre preparatele ce se gătesc pe bază de orez.

Există două tipuri principale de orez folosite la gătit: orezul alb și orezul brun. În funcție de cel pe care îl folosești, termenul de valabilitate poate să difere. Probabil te întrebi care este motivul din spatele acestei teorii. Spre deosebire de orezul alb, cel brun nu trece printr-un proces de măcinare, astfel încât prezintă un conținut mai ridicat în uleiuri.

Orezul brun va râncezi mai repede decât orezul alb, care este rafinat, tocmai din cauza conținutului ridicat în grăsimi. Ca regulă generală, atât timp cât produsele sunt uscate, sunt sigure pentru consum. Potrivit specialiștilor, orezul alb poate fi păstrat la temperatura camerei până la doi ani de zile, iar cel brun până la șase luni de la data fabricării.

În funcție de condițiile de depozitare, perioada de valabilitate a orezului poate fi prelungită. Alb sau brun, dacă este păstrat la frigider, orezul poate rezista mai mult timp. Cu o condiție: să nu fie gătit. Odată gătit, produsul se va strica la fel precum oricare alt aliment. Află în rândurile de mai jos cât timp este bun pentru consum orezul gătit.

Cât timp e bun orezul gătit

Ai făcut testul mirosului, însă nu ești sigur dacă orezul pe care l-ai gătit mai poate fi consumat sau nu? În general, nesiguranța de acest fel indică faptul că ceva nu este în regulă. Playtech Știri îți arată cât de mult timp rezistă orezul, după ce a fost gătit sub diverse forme.

În principiu, orezul – alb sau brun – își păstrează aroma, textura și calitatea timp de trei zile după ce a fost gătit. Asta, în condițiile în care a fost păstrat la frigider, la temperaturi scăzute. Lăsat la temperatura camerei, alimentul se va strica rapid. Dacă gătești orez în cantitate mare, specialiștii spun că îl poți congela până la șase luni.

Citește și: De ce trebuie spălat orezul înainte de a fi gătit. Multe gospodine omit acest pas important

Orezul proaspăt gătit nu prezintă miros. Când produsul se strică, vei observa că va prezenta un miros neplăcut. Textura orezului care nu mai poate fi consumat este seacă sau lipicioasă. Bobul de orez sigur pentru consum trebuie să fie pufos, au explicat nutriționiștii. Dacă ai suspiciuni privind orezul gătit, ține cont de aceste detalii înainte de a-l așeza în farfurie.