Cât timp ar putea dura epidemia de coronavirus. Virusul ucigaș a băgat spaima în toată omenirea
Epidemia de coronavirus a început pe 12 decembrie 2019, în centrul orașului Wuhan, China. Alerta a venit pe 20 ianuarie 2020, când premierului chinez Li Keqiang a cerut eforturi eficiente pentru prevenirea și controlul epidemiei. La 23 ianuarie 2020, centrul Wuhan și orașele din apropiere erau în carantină. Virusul s-a extins în toată lumea. Bilanțul victimelor se agravează. Cât timp ar putea dura epidemia?
Cât timp ar putea dura epidemia de coronavirus?
Epidemia de coronavirus, cunoscută și sub denumirea de coronavirus Wuhan, focar de penumonie chineză sau pneumonie Wuhan, a început pe 12 decembrie 2019, în centrul orașului Wuhan, când a apărut un grup de persoane cu pneumonie de cauză necunoscută. În principal, situația a fost legată de proprietarii de tarabe care lucrau la piața de pește Huanan și vindeau animale vii.
Virusul se transmite de la persoană la persoană, iar rata infecției a escaladat la jumătatea lunii ianuarie. Pe 20 ianuarie, premierul chinez Li Keqiang a cerut eforturi din partea autorităților pentru prevenirea și controlul epidemiei. Din 24 ianuarie 2020, au avut loc 26 de decese, toate în China. Pe 23 ianuarie 2020, OMS a decis să nu declare o urgență internațională pentru sănătate, avertizând numai anterior că este posibil un focar mai larg. La 23 ianuarie 2020, centrul Wuhan a fost plasat în carantină, suspendându-se toate mijloacele de transport în comun.
Primul deces provocat de coronavirus în Europa
Un turist chinez, în vârstă de 80 de ani, infectat cu coronavirus, a murit în Franța. Bărbatul era din provincia chineză Hubei, una dintre cele mai afectate de noul tip de virus. Acesta a ajuns în Franța pe 16 ianuarie și a fost plasat nouă zile mai târziu în carantină, la un spital din Paris. Alte trei decese au fost raportate în afara Chinei – anume Hong Kong, Filipine și Japonia.
Numărul total de infecții cu coronavirus din China se ridică la 66 de mii la nivel național, dintre care 11 mii sunt cazuri foarte grave. Între timp, virusul a ajuns și pe continentul african. Primul caz a fost înregistrat în Egipt, fiind vorba de un pacient străin, care a fost spitalizat și plasat în carantină.
”Există o teorie!”
Președintele Statelor Unite, Donand Trump, a declarat vineri că există o teorie conform căreia epidemia de coronavirus ar putea înceta în primăvară, odată cu majorarea temperaturilor. Oamenii de știință îl contrazic, notează Mediafax, citând CNN.
„Există o teorie care spune că în aprilie, când se încălzește, căldura va reuși să omoare virusul. Deci, încă nu știm. Nu suntem încă siguri”, a declarat Trump, vineri, la Casa Albă.