02 ian. 2024 | 20:00

Cât timp ai voie să circuli cu ITP-ul expirat. Regula de care trebuie să aibă habar orice şofer

Auto-moto
Cât timp ai voie să circuli cu ITP-ul expirat. Regula de care trebuie să aibă habar orice şofer
Cât timp poți să circuli cu ITP expirat la autoturism. Cât de mare este amenda, dacă nu prezinți documentul obligatoriu.

Ți-a expirat Inspecția Tehnică Periodică (ITP) de la mașina cu care te deplasezi? Află în rândurile de mai jos cât timp ai voie să circuli cu documentul expirat, ce schimbări sunt prevăzute în Codul Rutier 2024, pentru ce ești sancționat de către polițiști și cât valorează amenzile.

Ce este ITP-ul, document obligatoriu pentru șoferi

Dacă ești șofer în trafic, mașina pe care o conduci trebuie obligatoriu să prezinte Inspecție Tehnică Periodică (ITP). Este vorba despre un document ce completează viza ITP și care demonstrează că autoturismul a fost verificat din punct de vedere al stării tehnice.

ITP-ul, odată efectuat, este valabil în toate statele membre ale comunității europene. El poate fi realizat și în România, și în străinătate. Conaționalii care trăiesc sau lucrează în afara granițelor țării pot să își facă ITP-ul în anumite state, dacă au autoturismul înmatriculat pe România.

Află detalii: Anunţ de la RAR pentru români. Este vorba despre ITP, unde poate fi făcut de acum. E o mare uşurare pentru şoferi

Ce informații sau rubrici cuprinde ITP-ul mașinii

Documentul prin care se atestă efectuarea ITP-ului la mașină cuprinde mai multe rubrici, precum:

  • numărul de înmatriculare;
  • locul și data inspecției tehnice;
  • kilometrii parcurși până la data inspecției tehnice;
  • clasa în care se încadrează mașina;
  • evaluarea mașinii;
  • data următoarei inspecții tehnice periodice;
  • stația ITP la care s-a realizat inspecția;
  • numărul din baza națională de date ITP aferent vehiculului.

Cât timp poți să circuli cu ITP expirat la autoturism

Toți șoferii sunt obligați prin lege să circule pe drumurile publice doar dacă autoturismul prezintă ITP valabil. Dacă ITP-ul este expirat, înmatricularea vehiculului este automat suspendată. Lucrurile se agravează, pentru că, potrivit Codului Rutier 2024, condusul cu ITP expirat înseamnă 2 legi încălcate.

Codul Rutier 2024 arată că un șofer care circulă cu ITP expirat va fi dublu sancționat imediat: o dată pentru ITP expirat, a doua oară pentru faptul că șoferul se află la volanul unei mașini neînmatriculate. Așadar, nu se poate circula fără ITP nici măcar o singură zi.

Cât de mare este amenda, dacă nu ai ITP la mașină

Pentru conducerea unei mașini fără ITP, vei primi două amenzi. Una va fi aplicată pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil. A doua sancțiune financiară va fi aplicată pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată.

Sancțiunea pentru conducerea unei mașini fără ITP este între 9 și 20 de puncte de amendă. În cel de-al doilea caz, amenda este reprezentată de 20 de puncte de amendă. De remarcat este totuși faptul că ambele abateri legislative pot fi sancționate cu până la 20 de puncte amendă fiecare.

Citește și: Codul Rutier 2024 vine cu amenzi de până la 3.300 de lei. Poți să rămâi și fără numerele de înmatriculare la mașină

Dacă transpunem punctele de amendă în bani, un șofer sancționat pentru conducerea unei mașini fără ITP valabil va trebui să scoată din buzunar o sumă totală de până la 6.600 lei. Mai mult decât atât, vor fi reținute și talonul, și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Cele 4 zodii din horoscop care își schimbă destinul în mai 2024. Vor trăi cea mai frumoasă vară din viața lor
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
WhatsApp nu mai oferă gratuit o funcție importantă. Utilizatorii, obligați să facă abonament
EVZ.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
Decizie pentru proprietarii de terenuri din România. Este obligatoriu până la 31 mai
Capital.ro
Oraşul din România în care se construieşte cel mai modern stadion din țară. Simona Bucura: "Va avea peste 15.000 de locuri"
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
PENSIILE recalculate, CÂND vin PRIMII BANI! ANUNȚ oficial
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro