Cât te costă să treci o casă sau un apartament pe numele tău în 2023

de: Stan Nicu
10 05. 2023

În fiecare an se tranzacționează mii de imobile în România. Fie românii își cumpără apartamente, fie case, fie alte imobile. În acest articol vă prezentăm cât te costă să treci o casă sau un apartament pe numele tău în 2023.

Cât costă să treci un imobil, casă sau un apartament pe numele tău. Vezi aici calculatorul de taxe

Calculator taxe la trecerea unui imobil pe numele tău

Când se vorbește de „trecerea” unei case sau apartament pe numele altei persoane, vorbim despre transferul de proprietate al respectivului imobil printr-un contract de vanzare la notar.

Realizarea acestui contract de vânzare presupune efectuarea mai multor pași. De asemenea, este necesară plata mai multor taxe.

Taxele care se plătesc

1. Onorariu Notarial vânzare,
2. Taxa ANCPI intabulare, (Intabulările se taxează conform tarifelor stabilite prin lege de către ANCPI, unice la nivel național. Pe lângă acestea, la prima intabulare se mai achită și costurile întocmirii documentației cadastrale și a măsurătorilor),
3. Extras de carte funciară,
4. Impozit către stat.

De asemenea, impozitul către stat este între 1% și 3% în funcție de cât timp a fost deținut imobilul.

Taxarea, în funcție de valoarea imobilului

Cei interesați trebuie să mai știe că taxarea se va face în funcție de valoarea imobilului, valoare care trebuie să fie mai mare decât pe grila notarială.

Pentru a nu pierde timpul pe mai multe drumuri la notar, sfatul experților pentru cei care vor să tranzacționeze un imobil în această perioadă este să folosească procedura online și să meargă doar o singura dată, respectiv doar la semnare.

Indiferent de situația financiara a fiecaruia dintre noi, nimănui nu-i place să platească mai mult decât face, astfel că experții ne mi învață.

Alegeți să plătiți tariful minim

Astfel, când trebuie să mergeți la notariat, alegeți să plătiți tarif minim legal, mai ales dacă aveți de plătit onorariu de sute sau mii de lei.

Potrivit experților, tariful minim legal este cel afișat pentru vânzare, ipotecă, donație, nouă casă și succesiune.

Experții în trecerea proprietăților pe numele dumneavoastră mai sunt câteva greșeli comune, care pot fi evitate.

Greșeli costisitoare la tranzacțiile imobiliare

„Din diferite motive, majoritatea oamenilor achită un avans mare la antecontract, însă nu știu că taxele notariale se plătesc în funcție de suma avansului și nu se scad din taxele contractului de vânzare. Deci practic le plătesc de două ori.

Sunt cazuri frecvente în care proprietarul a făcut modificari importante în imobil fără autorizație de construcție (modificat pereți, dărâmat nișe etc.) și fără să refacă schița apartamentului (cadastru), astfel încât actele nu se mai potrivesc cu realitatea. Mai ales în cazul celor care cumpără prin credite bancare, evaluatorul băncii va observa acest lucru și va putea respinge dosarul pentru credit.

Fiecare imobil are facturi lunare care pot avea restanțe (curent, gaz, întreținere etc). Chiar dacă nu sunt restanțe, cumpărătorii trebuie să aibă în vedere că între momentul cumpărării imobilului și predarea efectivă, pot exista diferențe de câteva luni, iar facturile către utilități vor fi în mod cert venite cu un decalaj”, scrie notariate.ro.