Cât se lasă gogoșile la crescut pentru a fi pufoase, de fapt. Doar așa vor ieși ca la gogoșerie

de: Ioana Bucur
05 05. 2023

Dulci, aromate, umplute cu cremă de ciocolată, vanilie sau orice tip de gem, cu puțin zahăr pudră presărat peste ele. Cine le poate refuza? Pe cât de ușor sunt de mâncat, pe atât de dificil de preparat. Nu vei mai da greș, dacă vei ține cont de un sfat recomandat de cele mai iscusite bucătărese. Află, din rândurile de mai jos, cât se lasă gogoșile la crescut pentru a fi pufoase, de fapt.

Rețetă gogoși

Sunt printre cei mai mari inamici ai unei siluete ca trasă prin inel, dar, în același timp, un mare răsfăț pentru papilele gustative. Pentru mulți, reprezintă gustul și mirosul copilăriei, un desert cu care ne încântau mamele și bunicile.

Astăzi, tot mai puțini au curajul să încerce să facă gogoși acasă, rezultatul fiind de multe ori departe de cel dorit. Dacă nu vrei să mai fii nevoit să mergi până la o gogoșerie de fiecare dată pentru a te bucura de ele, trebuie doar să ții cont de un sfat recomandat de cele mai iscusite gospodine.

Pentru a prepara în jur de opt, chiar zece gogoși, în funcție de mărime, vei avea nevoie de ingedientele din lista de mai jos:

  • 350 de grame de făină
  • 70 de mililitri de lapte
  • 18 grame de drojdie proaspătă sau șase grame de drojdie de bere uscată
  • 50 de grame de zahăr pudră
  • 30 de grame de unt
  • un gălbenuș de ou
  • coaja rasă de la o lămâie
  • puțină sare

Te-ar putea interesa și: Gogoşi pufoase cu doar două ingrediente. Sunt ieftine şi se fac din trei mişcări

Cât se lasă gogoșile la crescut

Într-un bol suficient de mare, vom turna făina. În mijlocul ei, se face un „cuib” în care punem zahărul, gălbenușul de ou, un praf de sare și coaja rasă de la o lămâie. Cu degetele, vom începe să amestecăm cu grijă ingredientele.

Drojdia de bere se dizolvă în lapte cald și se tornă treptat în amestec, apoi începem să frământăm. Se adaugă și untul. Dacă aluatul nu se leagă, este prea uscat, putem turna puțină apă.

Compoziția se frământă până când se obține un aluat neted. Vom acoperi apoi bolul cu folie alimentară – trebuie să stea la crescut în jur de 20 sau 30 de minute.

După cele 30 de minute, vom lua aluatul și îl întindem până la o grosime de patru-cinci centimetri. Folosind un tăietor de patiserie, decupăm discuri cu un diametru de aproximativ opt centimetri, pe care le așezăm cu grijă pe o tavă de copt. Acoperim din nou cu folie alimentară. Pentru a obține gogoși pufoase, trebuie lăsate la crescut 30-40 de minute.

Se pun la prăjit în ulei de floarea soarelui și apoi se „montează” după preferințele fiecăruia: cu cremă de ciocolată, vanilie sau orice tip de gem, sau simple, cu puțin zahăr pudră presărat peste ele.

Te-ar putea interesa și: Gogoşi de post, reţeta bunicii. Aşa ies pufoase, ingredientul care face minuni