Cât se fierbe sucul de roșii, de fapt. Greșeala pe care o fac multe gospodine: de asta începe să fermenteze

de: Cătălina Burghelea
24 08. 2022

Cât se fierbe sucul de roșii, de fapt. Greșeala pe care o fac multe femei: de asta începe să fermenteze. Rețetele de suc de roșii sunt la mare căutare printre gospodinele care își pregătesc cămara cu bunătățuri pentru iarnă. Acest lichid roșu și gros merge de minune la ciorbe, supe și paste, oferind organismului vitamine și minerale esențiale. Descoperă în acest articol toate secretele sale.

Cât se fierbe sucul de roșii, de fapt. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Sucul de roșii este încărcat cu vitamine și minerale esențiale, mai ales în sezonul rece. Circa 240 de ml de pastă de tomate conțin nu mai puțin de 22% vitamina A. Acest produs natural preia și proprietățile unui antioxidant, fiindcă protejează celulele de o posibilă deteriorare provocată de radicalii liberi. În plus, băutura roșie este bogată în potasiu și magneziu, două minerale care contribuie semnificativ la buna funcționare a sistemului cardio-respirator. Ai atâtea motive să prepari suc de roșii.

„Sucul de roșii are avantajul că el concentrează o cantitate mai mare de antioxidanți chiar decât roșia în sine, s-a constant acest lucru. Spre deosebire de un preparat care are la bază ulei și alte rântașuri, diferența este foarte mare în ceea ce privește valoarea calorică finală. Sucul de roșii are o valoare calorică extreme de redusă, în timp ce uleiul aduce sute de kilocalorii”, susține nutriționistul Șerban Damian.

Rețetă simplă de suc de roșii pentru iarnă

Spală bine roșiile și taie-le bucăți. Elimină porțiunile urâte sau care nu sunt comestibile. Păstrează atât coaja, cât și semințele. Pentru procesare, folosește un blender. Poți toca până la 1,5 kilograme de roșii în aproximativ două minute. Având în vedere că incluzi totul de la roșie, prelucrarea se va realiza extrem de fin. Datorită blenderului nu risipești nicio parte din ingredient. Rezultatul va fi extraordinar, vei vedea! Spre deosebire de un tocător, aparatul nu stropește, iar bucătăria va rămâne curată.

Pune sucul de roșii brut într-o oală și lasă-l la fiert, în primă fază la foc mediu, apoi redu flacăra, până observi că volumul scade cu o treime (20-30 de minute de la primul clocot). Amestecă ocazional, mai energic spre final, atunci când începe să se îngroașe lichidul.

Spală sticlele și sterilizează-le. Sucul de roșii îl vei îmbutelia cald, cu ajutorul pâlniilor clasice.

„Chiar dacă am putea să cumpărăm din supermarket, din export, nu se compară cu o roşie crescută natural, stată sub soare, ceea ce înseamnă că acumulează o cantitate mult mai mare de nutrienţi”, a mai spus medicul nutriționist Șerban Damian.

Sfaturi de la experte pentru sucul de roșii

La 10 litri de suc scăzut pune două linguri de sare și o lingură de zahăr. Acesta din urmă ajută la o conservare mai bună, îi taie din aciditate și nu afectează gustul. Unele gospodine preferă să-l facă potrivit de gros, fără zeamă limpede, fiind pefect pentru prăjituri sau cocktailuri. Reține că sarea îi intensifică și culoarea, vei observa rapid cum sucul capătă acel roșu viu. Așa clocotit îl poți turna în recipiente curate și uscate (sub care așezi cuțite sau le pui în chiuvetă metalică). Ține sticlele cu suc de roșii între paturi, acoperite bine, pentru două, trei zile.