Cât se fierbe caltaboșul. Secretul gospodinelor din Ardeal
Mai sunt exact 10 zile până pe 25 decembrie, ziua de Crăciun! Ca în fiecare an, majoritatea gospodinelor pregătesc bucate alese, adevărate tradiții moștenite de-a lungul anilor. Printre preparatele specifice zonei românești este și caltaboșul. Deși pare simplă rețeta, din păcate nu este chiar așa. Gospodinele cu experiență spun că va ieși bun, dar numai dacă știi cât se fierbe caltaboșul. Așa că, dragi gospodine, vă dăm câteva sfaturi culinare.
Tradiții românești de Crăciun. Caltaboș ca la mama acasă
Majoritatea dintre noi știm din ce este făcut celebrul caltaboș. În bucătăria românească, atunci când vine vorba de prepararea ficatului de porc, există multe rețete diferite. Unele dintre aceste rețete sunt considerate delicatese tradiționale în perioada Crăciunului.
Așa cum spuneam și în introducere, una dintre cele mai cunoscute rețete tradiționale românești cu organe de porc este caltaboșul. De fapt, este un intestin umplut cu organe de porc, asemănător cu liverwurst-ul german. Spre deosebire de ficatul de pasăre, ficatul de porc are o aromă mai puternică.
S-ar putea ca unora să nu le placă, sau pur și simplu nu știu cum să îl prepare corect. Majoritatea gospodinelor știu cum să prepare acest fel de mâncare tradițional, dar se poate ca unele să nu știe cum să-i dea același gust de acasă cu care au crescut. În cele ce urmează vă oferim câteva sfaturi despre o rețetă clasică, cu ingrediente sănătoase, dar și cât se fierbe caltaboșul ca să aibă acel gust din copilărie.
Rețetă, caltaboșul clasic ardelenesc cu orez și carne de porc
Dacă vi se pare ciudat, nu ar trebui. Motivul este că rețeta clasică de caltaboș așa este, cu orez și carne de porc, organe de porc. Rețeta despre care vorbim este cea ardelenească, mai există, de altfel, alta, dar aceea este cunoscută sub numele de rețeta moldovenească.
Dar, aveți dreptate, de obicei caltaboșul se face cu organe, dar în anumite zone din țară, cum este Ardealul, se folosesc și organe, pe lângă clasicul orez. Dar, gata cu explicațiile, să trecem la rețeta clasică de caltaboș ardelenesc:
Dacă ai avantajul de a sta la curte, partea asta din rețetă ți se potrivește. Dacă nu, atunci va trebui să te descurci cu ce ai. Așadar, pentru început se pune pe foc un cazan mare cu părțile de porc și se adaugă sarea, piperul, foile de dafin, boabele de piper și apa.
Ingredientele pentru caltaboșul clasic ardelenesc
- 1 kg ficat, limba, inima si plamani porc fierte
- 1 kg carne din pulpa porc fierte
- 2 cepe tocate
- 100 g orez fiert
- intestine groase
- sare
- piper
- enibahar
- paprika
Fii atent la cât se fierbe caltaboșul!
După ce a fiert timp de aproximativ patru ore, până când a căzut de pe oase carnea și organele, cum ar fi capul de porc, carnea de porc, șoriciul, rinichii, ficatul, inima, plămânii și limba au fost transferate pe masa măcelarului. Tot ce rămâne după ce resturile sunt aruncate vor fi tocate împreună cu ceapa prăjită, formând un amestec moale.
Între timp, lasă 1 kg de orez înfășurat într-o pânză să fiarbă în interiorul cazanului, agățat de un băț. Orezul fiert îl adaugi în amestec, cu un praf de sare, piper și puțină paprika peste el. Amestecul îl îndeși în interiorul intestinului de porc curățat în prealabil, cu capetele legate. Când sunt gata, cârnații de caltaboș se pun într-un recipient și aruncă peste ei o oală cu apă clocotită.
Dacă ești în căutare de orice fel de rețetă de caltaboș, atunci vei fi încântat de această rețetă. Are o aromă de ficat ca de fier și trebuie consumat în 3-4 zile de la tăiere. Poftă bună!