Cât să stropești roșiile ca să scapi de catfacing, de fapt. Trucul secret care te ajută să ai o recoltă sănătoasă
Catfacingul este una dintre cele mai comune boli ce afectează roșiile din grădină. Dacă vrei să te bucuri de o recoltă sănătoasă, trebuie să oprești dezvoltarea acestei afecțiuni din timp sau, în cel mai bun caz, să o previi. Află mai jos cât de des trebuie să stropești roșiile pentru a scăpa de această boală.
Cum se stropesc roșiile pentru a scăpa de catfacing
Dacă ai cultură de roșii în grădina ta, mai devreme sau mai târziu te vei confrunta probabil cu catfacingul. Acest termen se referă la o deformare fizică a legumelor, ce se caracterizează prin apariția de adâncituri, caneluri și crăpături în zona în care trebuia să se formeze fructul.
Afecțiunea catfacing, la roșii, poate să afecteze atât aspectul legumelor, cât și calitatea lor, fiind dificil de consumat, dar și de comercializat. În general, este cauzată de temperaturi scăzute sau fluctuații bruste de temperatură în timpul formării fructului.
Alți factori care pot contribui la apariția catfacingului sunt: expunerea la substanțe chimice sau pesticide, lipsa de polenizare adecvată, vremea umedă. Unele soiuri de roșii sunt mai predispuse la dezvoltarea afecțiunii catfacing decât altele.
Pentru a-ți proteja roșiile de catfacing este esențial, printre altele, să gestionezi adecvat îngrășămintele pe care le folosești. Ai grijă să nu aplici îngrășământ roșiilor prea des, mai ales dacă sunt bogate în azot. Astfel de substanțe se aplică în cazul roșiilor o dată la câteva săptămâni.
Detaliile care te ajută să obții o recoltă sănătoasă
Asigură-te, de asemenea, că furnizezi roșiilor suficient calciu și alți nutrienți esențiali, pentru a le proteja de catfacing. Menținerea solului umed în mod constant este importantă, însă evită udarea excesivă, fiindcă mediul umed poate favoriza apariția acestei boli.
Specialiștii în grădinărit au explicat că afecțiunea catfacing nu afectează gustul roșiilor, însă din cauza că este o problemă estetică, legumele nu se mai comercializează ușor. Dacă ai roșii pentru a le vinde ulterior, ai în vedere că această boală poate conduce la scăderea randamentului culturii.
Unele soiuri de roșii sunt mai rezistente la catfacing în comparație cu altele. Așa cum am menționat deja, există soiuri ce sunt predispuse la dezvoltarea acestei boli. Dacă vrei să te bucuri de o cultură bogată, ai în vedere să pui în grădină soiurile potrivite.
Este bine să apelezi la sfatul unui specialist în horticultură, în cazul în care roșiile din grădina ta au dezvoltat catfacing și nu știi exact cum să acționezi pentru a stopa dezvoltarea acestei afecțiuni.