Cât s-ar putea prelungi anul şcolar din cauza grevei profesorilor. Ce măsuri ar putea fi luate

de: Stan Nicu
11 06. 2023

Cât s-ar putea prelungi anul şcolar din cauza grevei profesorilor, este întrebarea elevilor, dar și a părinților care sunt foarte îngrijorați. Greva profesorilor continuă, conform anunțului de ultimă oră al liderilor de sindicate din învățământ. Aceștia anunță că nu au fost mulțumiți de oferta Guvernului.

Se prelungește anul şcolar din cauza grevei profesorilor

Toți românii se întreabă în aceste zile cât s-ar putea prelungi anul şcolar din cauza grevei profesorilor.

Normal, anul școlar ar trebui să se încheie pe 16 iunie, conform structurii școlare a anului 2022-2023, însă din cauza grevei profesorilor acesta ar putea fi prelungit chiar cu două săptămâni.

Vor intra profesorii la clase saptamana viitoare?

Nimeni nu știe dacă se va prelungi anul școlar

O altă problemă este cea a examenelor naționale. Evaluarea și Bacalaureatul, pentru care părinții și elevii încearcă cu disperare să ia măsuri pentru susținerea lor.

După ultima rundă de negocieri cu Executivul, precum și majorările primite cu forța, profesorii și-au luat angajamentul să anunțe, până marți, dacă renunță la grevă.

Totul depinde de Guvern

Însă profesorii anunțau duminică că nu acceptă să revină la catedră. Cei din învățământ solicită ca Guvernul să adopte un act normativ prin care să fie siguri că salariul profesorului debutant va fi la valoarea celui mediu brut pe economie.

În cazul în care Guvernul nu va face acest lucru până la finalul acestei săptămânii, atunci vom asista la prelungirea anului școlar și la amânarea examenelor naționale.

Părinții, care de altfel s-au arătat de partea profesorilor, au început să se întoarcă împotriva lor

De asemenea, părinții își pierd răbdarea. Mulți dintre aceștia care au susținut cadrele didactice până acum au început să se întoarcă împotriva lor. Sunt indignați că elevii au de suferit.

În funcție de cât s-ar putea prelungi anul şcolar din cauza grevei profesorilor copiii pierd materia, în timp ce părinții își pierd concediile. Unii părinți deja și-au plătit vacanțe în care nu mai pot pleca pentru că nu știu ce se ca întâmpla cu anul școlar.

Mesajul lui Nicolae Ciucă pentru profesori

Pentru a mai calma situația, premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, un mesaj pentru profesorii greviști.

„Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate în noua grilă de salarizare. Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori”, transmitea Nicolae Ciucă.

Profesorii considera ca sunt certati de Guvern

Profesorii consideră că sunt certați de premier

De partea cealaltă, cadrele didactice spun că Guvernul se poartă cu ele ca și cum le-ar certa, astfel că nu vor să intre la catedră. Îi anunță pe politicieni, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă, să își schimbe discursul și să considere Educația, așa cum ar trebui, o prioritate națională.

„Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase, schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3 milioane de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră”, se arată într-un comunicat trimis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ „Spiru Haret”.