Cât rezistă un om la intensitatea curentului electric? Tensiunea maximă pe care corpul uman o poate suporta
În urma utilizării dispozitivelor de măsurare a tensiunii, în mintea colectivă s-a stabilit o anumită tendință. Așa se face că am ajuns să credem că 10.000 de volți sunt mai mortali decât 100, lucru care este parțial adevărat. Totuși, nu tensiunea ucide oamenii, ci intensitatea.
Rezistența electrică a corpului uman
Au existat cazuri în care oamenii au murit la doar 42 de volți, precum și oameni care au supraviețuit după ce s-au electrocutat la 10.000 de volți, de unde concluzia simplă că nu tensiunea ucide omul, ci intensitatea. Acum probabil vă întrebați: „Dacă nu tensiunea este problema, atunci ce intensitate a curentului ne poate omorî?“. Ei bine, o intensitate de 10 miliamperi (0.01 amperi) poate oferi un șoc corpului uman, însă nu unul fatal. Pe măsură ce ne apropiem de 100 de miliamperi (0.1 amperi), începe faza contracțiilor musculare periculoase.
Este important însă să realizăm că, din cauza unei rezistențe scăzute a corpului, un curent de până la 10 miliamperi poate fi suficient pentru a ne ucide.
În general, rezistența pielii noastre este mai mare, absorbind complet, și fără a ajunge la inimă, o intensitate de 1 miliamperi. În situația în care curentul crește peste 10 miliamperi (0.01 amperi), contracțiile musculare cresc în așa măsură încât nu mai putem lua mâna de pe fir, aceasta fiind o consecință a paraliziei musculare.
Când se oprește respirația
Respirația se oprește la 75 de miliamperi, în timp ce la 100 inima începe să aibă probleme, prezentând fibrilație ventriculară și producând bătăi neregulate. În cazul în care persoana în cauză nu primește imediat ajutor, poate să moară.
Pentru a putea face o comparație, imaginați-vă că printr-un bec de 100 de wați trece o intensitate de aproximativ 900 de miliamperi (0,9 amperi).
La mai mult de 200 de miliamperi, contracțiile musculare devin atât de severe încât inima este strânsă forțat în timpul șocului, fapt ce o protejează să intre în fibrilație ventriculară, astfel, șansele persoanei de a supreaviețui sunt mai ridicate.