Cât praf de copt se pune la 100 g făină? Care e proporția corectă
Praful de copt este un agent de fermentare folosit în mod obișnuit în prepararea prăjiturilor. Este format dintr-un alcali, bicarbonat de sodiu, și un acid, bitartrat de potasiu plus un agent precum făină de porumb sau făină de orez care absoarbe umiditatea. Dacă obișnuiești să faci des prăjituri dar nu urmezi o rețetă specifică, probabil te întrebi cât praf de copt se pune la 100 g făină? Proporția este simplă și te va ajuta pe viitor.
Cum ajută praful de copt la creșterea aluaturilor
Praful de copt este activat când se adaugă lichid, producând dioxid de carbon și formând bule care determină amestecul să crească.
Vezi și: A amestecat praf de copt cu puţină apă, apoi a șters mobila de bucătărie. Trucul care te salvează
Din acest motiv, este important să pui aluatul în cuptor repede, odată ce ingredientele lichide au fost adăugate la făină și alte ingrediente uscate.
Dar ce faci dacă nu ai praf de copt? Poți folosi bicarbonat de sodiu? Care este diferența între bicarbonat de sodiu și praf de copt?
Bicarbonatul de sodiu este pur bicarbonat de sodiu. Rețetele care deja includ un fel de acid, cum ar fi laptele bătut, de exemplu, vor folosi în general bicarbonat de sodiu. Praful de copt este bicarbonat de sodiu combinat cu un acid pudră; este preambalat pentru a reacționa în prezența umidității și a căldurii.
Rețetele care nu includ deja un component acid vor folosi în general praf de copt. Uneori, ambele ingrediente sunt incluse deoarece unele componente acide trebuie să rămână în urmă pentru gust, de exemplu acidul citric din zeama de lămâie.
Deoarece bicarbonatul de sodiu și praful de copt conțin același ingredient activ, le poți înlocui unul cu celălalt în rețetele tale, cu câteva ajustări.
Bicarbonatul de sodiu trebuie să fie completat cu adăugarea unui acid, cum ar fi lămâia, pentru a produce gazul de dioxid de carbon.
Praful de copt conține mai puțin bicarbonat de sodiu per anumit volum comparativ cu bicarbonatul de sodiu, deci ar trebui să mărești cantitatea de praf de copt utilizată.
Ambele substituții ar putea să modifice ușor gustul și textura, în funcție de rețetă, dar vor funcționa în momentul în care ai nevoie să ai aluatul să crească.
Cât praf de copt se pune la 100 g făină?
Folosește 5% praf de copt și 95% făină atunci când rețetele cer praf de copt.
Deci, din 200g de făină, 10 grame ar trebui să fie praful de copt. Trebuie să te asiguri că praful de copt este amestecat în făină.
Modul corect de a folosi această informație într-o rețetă ar fi să te asiguri că 5% din greutatea totală a făinii este praf de copt.
Mai exact, fiecare 100 de grame de făină trebuie să conțină 5 grame de praf de copt.
Vezi și: De ce să nu pui praf de copt în checul cu cireșe. Care este secretul unui aluat pufos, de fapt
Dacă nu ai un cântar de bucătărie, o linguriță de praf de copt poate varia între 4-5g. Adică ai nevoie de o linguriță de praf de copt la fiecare 100 de grame de făină.