Cât poți să ții peștele în congelator, de fapt. Este greșit să îl mai consumi după această dată
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a emis alertă pentru toată țara privind peștele și produsele derivate din pește, după incidentul de la Vaslui, în urma căruia oamenii și-au pierdut chiar viața. Cum alegi peștele proaspăt de la magazin și cât timp trebuie să îl ții în congelator.
Ce au pățit oameni din Vaslui, după ce au mâncat pește păstrat la congelator
E alertă alimentară în toată țara, după incidentul ce a avut loc la Vaslui, soldat cu pierderi de vieți umane. Nu mai puțin de 147 de pacienți și angajați ai Spitalului de Psihiatrie din Murgeni aveau să consume ceva la care nici nu s-au gândit că le-ar putea aduce sfârșitul, într-o zi cu dezlegare la pește.
Cei 147 de pacienți și angajați ai Spitalului de Psihiatrie din Murgeni au mâncat ciorbă și pește prăjit de la o mănăstire, icre și conserve de pește. Trei persoane și-au pierdut viața, potrivit informațiilor din spațiul public. Alți 29 de oameni au fost transportați la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară.
Ce nereguli au fost descoperite la mănăstire. E alertă alimentară la pește în toată țara
Inspectorii care au declanșat controale la mai multe unități, în urma incidentului de la Vaslui, au descoperit că în congelatorul mănăstirii au fost găsite zeci de kilograme de pește neidentificat, fără etichete și fără termen de valabilitate.
Pe lângă sancțiunile aplicate, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a emis alertă pentru toată țara privind peștele și produsele pe bază de pește. În circumstanțele date, mulți se întreabă cum pot identifica un pește proaspăt și cât trebuie păstrat la congelator, de fapt.
Citește și: Cum prepari acasă peștele în mod corect. La detaliul ăsta nu e atent nimeni
Cum poți identifica rapid un pește proaspăt și unul vechi
Să vorbim, în primul rând, despre cum îți dai seama de prospețimea peștelui. Dacă peștele de la magazin sau supermarket este proaspăt, trebuie să fie lucios și acoperit de un mucus transparent. În cazul în care peștele este mai vechi, acest mucus transparent devine ușor, ușor opac.
Peștele proaspăt trebuie să se lase la fund, când este cufundat într-un recipient cu apă. Corpul său nu se îndoaie, ci rămâne rigid. Mai mult decât atât, ochii peștelui proaspăt trebuie să fie întotdeauna strălucitori și clari. Cei cu ochii intrați în orbită sunt vechi și trebuie evitați, potrivit specialiștilor.
Citește și: De ce este pangasius un pește periculos? Controversele legate de cultivarea sa
Cât de mult timp poți păstra peștele la congelator, de fapt
Cel mai bine pentru siguranța ta este ca, odată ce cumperi peștele sau produsele pe bază de pește de la magazin sau supermarket, să le prepari și să le consumi. Dacă totuși circumstanțele sunt de așa natură că nu mănânci pește imediat și trebuie să-l congelezi, se impune atenția la câteva detalii importante.
După ce ai cumpărat peștele de la magazin, spală-l, curăță-l și secționează-l. Abia apoi pune-l în pungi și plasează-l la temperaturi reci, în congelator, la -18 grade Celsius sau mai puțin. În astfel de condiții, peștele gras (macroul, nisetrul, crapul, scrumbia, heringul și somonul) se congelează maximum 3 luni.