Cât pot crește alocațiile lunare în 2024. Suma nu ar fi de neglijat, care este condiția care trebuie îndeplinită
Începând cu luna ianuarie a anului 2024, există posibilitatea ca alocațiile pentru copii să cunoască o creștere semnificativă. Conform informațiilor disponibile, Guvernul României va decide până la finalul anului, odată cu terminarea analizei bugetului de stat, dacă acetse majorări vor avea loc. Câți bani în plus ar trebui să primească beneficiarii?
În ce condiții vor crește alocațiile copiilor?
La începutul anului 2024, alocațiile pentru copii în România ar putea înregistra o creștere semnificativă, în urma unei posibile decizii de indexare a acestora cu rata inflației. În prezent, copiii cu vârsta de până la 2 ani sau cu handicap beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei, în timp ce minorii cu vârste între 2-18 ani, precum și tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, primesc o alocație lunară de 256 de lei.
Dacă va avea loc indexarea cu rata inflației, alocațiile ar putea crește cu 13,8%, aducând beneficii substanțiale pentru familiile cu copii.
Astfel, un copil cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani ar primi lunar un supliment de 35 de lei, în timp ce cei cu vârste mai mici de doi ani sau cu handicap ar putea beneficia de aproximativ 90 de lei în plus de la stat.
Cu toate acestea, nu există certitudini dacă această mărire va fi implementată, dat fiind antecedentele în care Guvernul a prorogat indexarea alocațiilor cu rata inflației, invocând lipsa de fonduri la bugetul de stat.
În plus, potrivit promisiunilor făcute de Guvern, în 2024, pe lângă creșterea alocațiilor, au fost anunțate și posibile majorări ale pensiilor în două etape, precum și creșteri salariale, inclusiv pentru cadrele didactice.
CITEȘTE ȘI: Vestea momentului în România despre alocații. Se dau bani mai mulți
Ministrul Muncii, noi informații despre legea salarizării și salariile profesorilor
Ministrul Muncii a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că legea salarizării nu va fi finalizată până la 1 ianuarie 2024. Simona Bucura-Oprescu a făcut promisiuni ferme privind creșterea salariilor profesorilor, reafirmând angajamentul deja asumat, chiar în situația în care legea salarizării nu va fi finalizată la timp.
Legea salarizării urma să includă și o grilă de salarizare specifică pentru profesori. Deși termenul final pentru finalizarea legii salarizării rămâne incert, ministrul a subliniat că profesorii nu vor fi afectați de această întârziere, iar angajamentul pentru creșterea salariilor va fi respectat.
„Legea salarizării nu va fi la 01 ianuarie 2024, dar să știți că avem dialog permanent cu cei care reprezintă profesorii, cu sindicatele din Educație și, ca de fiecare dată, Guvernul Ciolacu își ține cuvântul și aici”, dă asigurări Simona Bucura-Oprescu.
CITEȘTE ȘI: Cresc salariile profesorilor din România. Cine sunt cei care vor primi bani în plus chiar din octombrie