Cât poluează masa de Sărbători a românilor. Sarmalele şi friptura, cele mai nocive pentru mediu
Românii au așteptat cu mare nerăbdare mesele pline de Sărbători. Cele mai multe gospodine s-au pregătit intens chiar și cu câteva săptămâni înainte de Crăciun și Revelion. Acestea au pus carnea la afumat și au pregătit frunzele de varză murată pentru sarmale. Cu toate astea, multe dintre ele nu știu cât de mult poluează produsele pe care le servesc invitaților. Sarmalele și friptura sunt cele mai nocive. Iată ce spun specialiștii!
Cât poluează preparatele de Sărbători: ce au descoperit specialiștii?
Sărbătorile sunt adorate de cei mai mulți pentru că aduc în prim-plan fericire, oameni dragi, dar și preparate care mai de care mai delicioase. Românii știu cum să petreacă, iar acest lucru se vede pe mesele festive din fiecare gospodărie. Toate doamnele se pregătesc și cu câteva săptămâni înainte pentru anumite produse pe care le servesc în zilele deosebite.
Din păcate, specialiștii susțin că majoritatea cetățenilor cumpără, gătesc și mănâncă în exces în această perioadă. Acest lucru explică de ce magazinele se confruntă cu un volum crescut de vânzări. Rafturile nu ajung de puține ori să fie goale pentru că ritmul aprovizionării nu poate să fie susținut de ritmul achizițiilor.
Cei mai mulți cumpără: carne, lactate, ouă și dulciuri. Acestea sunt necesare pentru rețete ca: salată de boeuf, cozonaci, sarmale și diverse platouri cu brânzeturi. Ele sunt consumate cu drag, mai cu seamă alături de familie și prieteni, dar puțini se gândesc în timpul acesta la impactul pe care îl are mâncarea asupra mediului.
Nu știai asta despre sarmalele de porc
Mai exact, pentru sarmalele de porc (la care se folosesc 1 kg de carne și 200 g de orez) sunt produse cel puțin 13 kg de gaze cu efect de seră. De asemenea, creșterea vitelor de lapte produce, în medie, 33 de kilograme de emisii/kg de vită.
În timpul acesta, orezul folosit în diverse rețete produce 4.45 kg de gaze cu efect de seră pentru fiecare kilogram consumat.
Mai mult decât atât, fiecare kilogram de ciocolată neagră este responsabil pentru producerea a aproape 50 de kg de gaze cu efect de seră. Din păcate, cei mai mulți așteaptă cu nerăbdare în continuare mesele întinse din noaptea dintre ani fără să se gândească la consecințele momentelor culinare.
Românii sunt unii dintre cei mai gurmanzi atunci când vine vorba despre preparatele pe care le pun de obicei pe mese, mai cu seamă în perioade de sărbătoare. Tocmai din acest motiv nu iau în calcul și alte detalii.