Cât mălai se pune la un litru de apă. Cantitatea exactă pentru o mămăligă ca la stână

de: Corina Oprea
28 08. 2023

Mămăliga este unul dintre cele mai îndrăgite preparate. Se potrivește perfect la multe feluri de mâncare, dar puține gospodine știu să o pregătească așa cum trebuie. Este foarte important să pui cantitatea exactă de mălai la un litru de apă, astfel încât preparatul tău să iasă exact ca cel tradițional, de la stână.

Cantitatea de mălai pentru o mămăligă perfectă

Radu Anton Roman a fost unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști-bucătari. Rețetele sale fac furori și acum, având în vedere că ne-a lăsat o carte de bucate extrem de detaliată și interesantă, unde întâlnim rețete care mai de care mai speciale.

În cartea maestrului culinar Radu Anton Roman „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” întâlnim și rețeta de mămăligă. Este o rețetă veche, culeasă din stânele ciobanilor. Nu dai greș dacă urmezi acești pași și reușești să faci un preparat perfect.

Ai nevoie de doar trei ingrediente pentru o mămăligă mare, pentru toată familia:

  • 1 kg mălai
  • 3 litri de apă
  • 1 lingură de sare.

Aceste cantități sunt ideale pentru un preparat perfect. Dacă vrei o mămăligă ceva mai mică, dintr-un litru de apă, cantitatea de mălai este de aproximativ 330 de grame.

Tot ce trebuie să mai faci este să urmezi pașii stabiliți de regretatul Radu Anton Roman. Este o rețetă atipică, dar care surprinde pe oricine.

Cum faci cea mai bună mămăligă

Pentru o mămăligă ideală, se pune la fiert apa, cu sarea și un praf de mălai. Când apa a clocotit, se pune tot mălaiul, grămadă și se lasă pe foc timp de aproximativ o oră.

După ce a trecut o oră, trebuie să amesteci încet, preț de câteva minute bune, așa cum făceau și ciobanii pe vremuri: unul susținea ceaunul, celălalt învârtea din lingura de lemn. Când observi că a început să se întărească și nu se mai poate amesteca, niveleaz-o bine și lipește-o atent pe fundul vasului.

Las-o apoi pe foc, să se desprindă bine de vas, până când ies aburi și fâșâie. Tot ce mai trebuie să faci este să o răstorni pe un prosop sau un capac de lemn, tare și să o tai cu o ață subțire, exact cum se făcea demult la stână.