Cât leuştean se pune la ciorbă. Cantitatea e mai mică decât ştii, de asta iese puţin amară

de: Andreea Vînătoru
24 01. 2024

Ciorbele sunt preferate românilor! Fie că sunt acrite cu zeamă de varză sau borș, acest fel de mâncare este unul dintre cele mai iubite  din ţara noastră. Însă puține gospodine știu că anumite ingrediente pot strica gustul ciorbelor. Printre ele se numără și frunzele de leuștean. Un bucătar a explicat cât leuştean se pune, de fapt, la ciorbă. O cantitate mai mare poate strica întregul conținut!

Cât leuştean se pune la ciorbă. Multe gospodine fac o mare greșeală

Frunzele de leuştean sunt folosite cel mai des la ciorbe, pentru că dau un gust special acestor preparate. Bucătării cu experiență susțin că leușteanul nu trebuie adăugat în cantitate mare. Frunzele puternic aromate pot strica ciorbele, dându-le un gust amar.

Conform specialiștilor culinar, leaușteanul este indicat pentru ciorbele de pui, de fasole, de vită sau de salată verde.

„Frunzele de leuştean au o aromă puternică şi dau un gust deosebit ciorbelor sau preparatelor în care sunt folosite. Trebuie spus că nu la toate ciorbele este indicat să folosim aceste frunze, ci doar la unele dintre ele. De asemenea, trebuie să fim atenţi la cantitatea folosită, având în vedere faptul că are o aromă foarte puternică. Nu ne dorim ca gustul unei ciorbe să fie dominat de leuştean. De aceea trebuie avut grijă”, a precizat bucătarul arădean Adrian Pop.

Citește și: Nu mai folosi acest condiment în ciorbă. Aşa îi strici tot gustul, de fapt

Nu se adaugă la toate ciorbele

Unele gospodine cred că frunzele de leuștean se folosesc la toate tipurile de ciorbă, însă lucrurile stau cu totul diferit. Bucătarii vin cu explicații clare în acest sens.

„Sigur că atunci când gătim facem preparatele aşa cum ne plac. Sunt persoane care folosesc leuşteanul la toate ciorbele, însă eu unul cred că acesta se pretează doar la anumite tipuri de ciorbă. Mă refer aici la ciorba de fasole, de pui, de vită, de legume, de salată verde. La aceste tipuri se pretează foarte bine. Nu vrea să înţeleagă cineva că nu trebuie folosite frunzele de leuştean la supe sau ciorbe de alt tip, însă eu la acestea recomand”, spune bucătarul Adrian Pop.

Leușteanul se pune întotdeauna la final

De asemenea, bucătarul a mărturisit că frunzele de leuştean se pun la final în ciorbe, cu aproximativ 10 minute înainte să oprim focul. Cantitatea pe care o punem nu trebuie să fie una mare, ci doar câteva frunze, maxim 3-4 la o oală de ciorbă.

„Frunzele acestea trebuie adăugate în ciorbe pe final, dar lăsate să fiarbă 10 minute. Este important să lase aroma şi aceasta să pătrundă în toată mâncarea. Trebuie puse doar câteva frunze, adică 3-4 la o oală de trei litri de ciorbă. Are o aromă puternică şi nu trebuie ca aceasta să domine ciorba”, a mai adăugat bucătarul.

Citește și: Nu mai pune leuştean în ciorbă. Aşa strici preparatul chiar la final! Cu ce să îl înlocuieşti