Cât durează canicula în România. Avertizarea meteorologilor pentru toată țara, unde va fi cel mai cald

de: Ștefan R. Apostol
29 06. 2022

Suntem la începutul verii. Deja temperaturile ridicate vor duce la o creștere a cererii de energie pentru sistemele de răcire, spun specialiștii. Seceta și-a făcut deja simțită prezența, în anumite regiuni anunțându-se chiar raționalizarea apei. Încă de la fialul lunii mai meteorologii au anunțat un val de caniculă pe teritoriul României. Aceeași specialști de la ANM anu estimat și cât durează canicula în România și unde va cel mai cald în aeastă perioadă.

Cât durează canicula în România. Ce anunță meteorologii din punct de vedere termic

Valul de canicul a pus, ușor, ușor, stăpânire pe mai toate zonele din țară, zilele trecute înreistrându-se la umbră până la 38 de grade. Avertizarea meteorologilor pentru toată țara anunță valori și mai ridicate, cel puțin pentru zilele următoare.

ANM a emis deja averizări de Cod Portocaliu pentru vestul, nord-vestul și centrul României, începând de astăzi și până pe 1 iulie.

Un sistem de înaltă presiune plutește în atmosferă deasupra Europei, capturând căldura într-un efect numit uneori „dom de căldură”. Oamenii din Paris, Roma, Londra, Madrid și chiar București, se pregătesc pentru condiții toride. Așa se face că ANM a anunțat astăzi cât durează canicula în România.

ANM anunță unde va fi cel mai cald. Avertizări de Cod Portocaliu și Galben

În acest interval prognozat de ANM, se așteaptă ca temperaturile să urce până la 38 de grade Celsius. Avertizarea de Cod Portocaliu pentru următoarele trei zile vizează următoarele județe:

  • Timiș,
  • Arad,
  • Bihor,
  • Cluj,
  • Sălaj,
  • Mureș,
  • Bistrița-Năsăud,
  • Maramureș,
  • Satu Mare.

În aceeași perioadă, restul țării se află sub avertizare de Cod Galben. Conform analizei mete ANM valorile termice vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade. Așa cum scriam ieri, Prefectul Capitalei a emis ieri un comunicat prin care anunță luarea unor măsuri pentru perioada următoare, având în vedere canicula care se va abate asupra Bucureștiului în aceste zile.

În sud-vestul Europei s-a format deja o creastă de înaltă presiune, cu un sistem de joasă presiune în Atlantic între insulele Azore și Madeira, care a provocat o creștere a aerului cald în Europa de Vest.

Conform OMS, valul de căldură deja a ajuns și deasupra estului continentului, de aceea și valorile caniculare anunțate în regiune. Această creastă nu s-a deplasat, iar temperaturile au crescut treptat de la o zi la alta. Temperaturile maxime au depășit adesea 30 de grade și au fost cu 8-10 grade mai mari decât media climatologică.

Tot astăzi, ANM a mai emis două avertizări de Cod Galben de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelie, grindină de mici dimensiuni, local averse ce vor acumula peste 10-15 l/mp, pentru județele Tulea și Brăila.

Vezi și Măsuri de protecție pe caniculă. Sfaturile care îți pot salva viața

Avertizarea meteorologilor pentru toată țara, și pentru Europa

Potrivit specialiștilor, frecvența anumitor tipuri de fenomene meteorologice și climatice extreme este în creștere din cauza schimbărilor climatice și mai multe studii de atribuire au arătat că acestea au făcut ca multe evenimente recente să fie mai intense.

Deși legăturile exacte rămân deschise discuțiilor științifice, există tot mai multe dovezi că anumite aspecte ale dinamicii atmosferice fizice legate de încălzirea Arcticii, uneori, tind să îmbunătățească condițiile asociate cu perturbări persistente în curentul jet polar, oferind perioade de vară prelungite de vreme umedă, uscată sau caldă în emisfera nordică.

De exemplu, în capitala Spaniei, temperatura s-a apropiat marți de 40 de grade. Valul de căldură este prognozat să cuprindă Europa în zilele următoare. Sudul Spaniei ar putea atinge miercuri 42 de grade, iar cea mai mare parte a țării s-ar putea apropia de 40 de grade, potrivit agenției meteorologice Aemet din țară.

Astfel de temperaturi ridicate apar de obicei mai târziu în timpul verii. De asemenea, vânturile sudice aduc praful saharian în nord, înrăutățind calitatea aerului și reducând vizibilitatea.